Άγρια επεισόδια στην ουκρανική πρωτεύουσα

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες τη νύχτα το Κίεβο - ύστερα από μερικές εβδομάδες φιλειρηνικών διαδηλώσεων - ενώ οι οδομαχίες και τα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και φιλοευρωπαίων διαδηλωτών συνεχίστηκαν και σήμερα.

Σχεδόν 200.000 άνθρωποι απάντησαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης και συγκεντρώθηκαν χθες για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των νέων νόμων του προέδρου Γιανούκοβιτς, που απαγορεύουν τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις και προβλέπουν βαριές κυρώσεις σε όσους τους παραβούν.

Οι συμπλοκές και τα επεισόδια άρχισαν όταν μερίδα διαδηλωτών προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να προχωρήσουν προς το κοινοβούλιο. Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και γκλομπ ενώ οι διαδηλωτές κατέλαβαν κλούβες της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών, στήνοντας πρόχειρα οδοφράγματα.

Όλη τη νύχτα, εκατοντάδες διαδηλωτές έμειναν στους δρόμους της Ουκρανικής πρωτεύουσας, παίζοντας κρυφτό με την αστυνομία και πετώντας βόμβες μολότοφ, ως απάντηση στα δακρυγόνα των δυνάμεων ασφαλείας.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι, η ένταση και το κλίμα πόλωσης παρέμενε στο κέντρο του Κιέβου, το οποίο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο "κλεφτοπόλεμος" διαδηλωτών αστυνομίας συνεχίστηκε στους δρόμους γύρω από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Υγείας του Κιέβου, 103 άνθρωποι έχουν ζητήσει ιατρική βοήθεια από το ξεκίνημα των συγκρούσεων χθες και 42 έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, 61 εκ των οποίων νοσηλεύονται.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς προειδοποίησε ότι οι διαδηλώσεις που “εκφυλίστηκαν σε μαζικές ταραχές” απειλούν τη χώρα και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, κατήγγειλαν τα βίαια επεισόδια και προειδοποίησαν τη κυβέρνηση ότι “η χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών θα έχει επιπτώσεις και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την επιβολή κυρώσεων”.

Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν επίσης από όλες τις πλευρές να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" και από τις αρχές "να σεβαστούν πλήρως και να προστατεύσουν το δικαίωμα των ειρηνικών διαδηλωτών να συγκεντρώνονται και να εκφράζονται, αλλά και την ελευθερία του Τύπου".