Lifestyle stress: η μάστιγα της εποχής!

Ακμή ακόμη και μετά τα 30, ξαφνική τριχόπτωση, ταχυκαρδία, κρίσεις πανικού, συχνοί πονοκέφαλοι, συχνές ιώσεις, διαταραγμένος ύπνος, πόνοι στο στομάχι, πεσμένη ερωτική διάθεση, είναι μόνο κάποια από τα συμπτώματα που φανερώνουν ότι υποφέρετε από άγχος. Το σώμα σας φωνάζει και σας προειδοποιεί...Για να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες της καθημερινότητας, πρέπει να οχυρώσετε και να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποβάλλοντας πρώτα απ’ όλα το άγχος από τη ζωή σας. Τρόποι υπάρχουν, αρκεί να τους εφαρμόσετε πιστά!

Μοιράστε το χρόνο σας σωστά

Προσπαθήστε να οργανώσετε το πρόγραμμά σας με τέτοιον τρόπο ώστε να σας μένει ελεύθερος χρόνος για να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας.

Βάλτε ένα τέλος στην αναβλητικότητα και φροντίστε να τακτοποιείτε εγκαίρως εκκρεμότητες, που όταν τις αφήνετε τελευταία στιγμή σας φορτίζουν με άγχος.

Οικογενειακές-κοινωνικές υποχρεώσεις, επαγγελματικά ζητήματα, προγραμματισμένα ραντεβού με γιατρούς ή οτιδήποτε άλλο προκύπτει, πρέπει να εντάσσεται μέσα σε ένα οργανωμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα εξυπηρετεί πρωταρχικά εσάς και τις δικές σας ανάγκες.

Μάθετε να κινείστε ευέλικτα

Κάθε πρόβλημα έχει παραπάνω από μία λύσεις, αρκεί να είσαστε αρκετά ευέλικτη, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε με εναλλακτικές διεξόδους.

Εάν πάλι το "ιδεατό" σενάριο για την επίλυση κάποιου προβλήματος, τελικά δε σας βγήκε, προχωρήστε παρακάτω.

Μην γκρινιάζετε επειδή δεν τα καταφέρατε και μη μένετε στο ότι αποτύχατε, γιατί το μόνο που κάνετε έτσι είναι να φορτίζεστε με επιπρόσθετο άγχος!

Αξιολογήστε ρεαλιστικά τα όρια

Μην αναλαμβάνετε περισσότερα βάρη από αυτά που μπορείτε να σηκώσετε. Οι στόχοι που θέτετε σε όλους τους τομείς της ζωής σας πρέπει να είναι αντικειμενικά εφικτοί και ανάλογοι των δυνατοτήτων σας. 

Οι υπερβολικές-παράλογες απαιτήσεις, τόσο από τον εαυτό σας όσο και από τους άλλους, είναι αστείρευτη πηγή στρες και απογοήτευσης.

Βάλτε προτεραιότητες

Προσπαθήστε να μοιράσετε σωστά το χρόνο και την ενέργεια σας, δίνοντας βαρύτητα στα πιο σημαντικά. Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα με τις καθημερινές υποχρεώσεις σας και προγραμματίστε εκ των προτέρων τους χρόνους σας, ανάλογα πάντα με τη σειρά προτεραιοτήτων σας.

Μοιραστείτε τις ευθύνες και με άλλους

Είναι απαραίτητο τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας, οι ευθύνες να κατανέμονται σωστά. Όταν αναλαμβάνετε διαρκώς να σηκώνετε μόνη σας όλα τα βάρη, το στρες χτυπάει κόκκινο και η αποτυχία είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Μάθετε να λέτε όχι στους άλλους

Είναι λάθος να λέτε πάντα και σε όλα "ναι". Πρέπει να προστατεύετε τον εαυτό σας θέτοντας όρια στις αντοχές, το χρόνο και τις δυνάμεις σας.

Κάντε διάλειμμα από τη δουλειά

Είτε πρόκειται για ένα δεκάλεπτο διάλειμμα αποφόρτισης, είτε για ολιγοήμερες διακοπές, πρέπει απαραιτήτως ο χρόνος αποσυμπίεσης να εντάσσεται μέσα σε ένα βαρύ από υποχρεώσεις πρόγραμμα. Η συνεχής, μόνιμη ενασχόληση με επαγγελματικά και μόνο ζητήματα, αποδεδειγμένα σας εγκλωβίζει σε έναν κυκεώνα υποχρεώσεων, μέσα στον οποίο δε μπορείτε να πάρετε ανάσα. Χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας προκειμένου να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας και να αποδώσετε.

Αναζητήστε ποιοτική επικοινωνία

Ως γνωστόν, η καλή επικοινωνία είναι το κλειδί για όλες τις σχέσεις... Το στρες, είθισται να προκαλείται τόσο από τους ρυθμούς και τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, όσο και από τη συναναστροφή μας με τους άλλους. 'Ενα εμπόδιο στην επικοινωνία, αυτομάτως συνεπάγεται άγχος και εκνευρισμό. Μάθετε να ακούτε και τις γνώμες των άλλων, όσο και αν φαινομενικά αποκλίνουν από τις δικές σας, μάθετε όμως να λέτε και "όχι" όπου και όταν χρειάζεται.

Να επιλέγετε δίπλα σας μόνο ανθρώπους, με τους οποίους έχετε καλή και αποτελεσματική επικοινωνία. Η υποστήριξη και η κατανόηση που σας προσφέρει ένας πραγματικά καλός φίλος, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, σε μια περίοδο έντονου στρες. Επιπλέον, ο φίλος που σε κάνει να γελάς, αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη αλλά και την υγεία γενικότερα. Αντιθέτως, η απομόνωση μεγεθύνει και πολλαπλασιάζει όλα τα αρνητικά συναισθήματα που μας καταβάλλουν.

Δημιουργήστε συνθήκες για ποιοτικό ύπνο

Το ήρεμο, ζεστό περιβάλλον, αποτελεί βασικό παράγοντα για έναν βαθύ, ήσυχο ύπνο. Προσπαθήστε στο τέλος της ημέρας να διώχνετε τις αρνητικές σκέψεις και να αποφορτίζετε το μυαλό σας από εντάσεις και εκνευρισμούς.

Ένα ζεστό μπάνιο, λίγο προτού κοιμηθείτε σίγουρα θα βοηθήσει.

Προσοχή στα βαριά, δύσπεπτα γεύματα αργά το βράδυ.

Εάν ταλαιπωρείστε από αϋπνίες, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό και να προτιμήσετε φυσικά βοηθήματα.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα.

Βάλτε στη ζωή σας περισσότερη μουσική

Το διάβασμα, μια καλή ταινία, τα επιτραπέζια παιχνίδια, αποτελούν εύκολους τρόπους χαλάρωσης και απόδρασης από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Όσο για τη μουσική, έρευνες έχουν δείξει ότι λειτουργεί ως ισχυρό αγχολυτικό ενώ ταυτόχρονα βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στον ύπνο 45 λεπτά χαλαρωτικής μουσικής αρκούν για να σας ηρεμήσουν, ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε βαθιά και ποιοτικά.

Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Η τακτική άσκηση σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή θωρακίζουν τον οργανισμό, απέναντι στο άγχος.

Σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική σωματική άσκηση, εκτονώνει την ένταση, με αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση της διάθεσης και την ταυτόχρονη μείωση του εκνευρισμού και του στρες.

Η διατροφή σας φροντίστε να περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, σπανάκι, τομάτες, μπρόκολο, πιπεριές, χόρτα, μελιτζάνες, σταφύλια, γκρέιπφρουτ, ρόδι, ακτινίδια, εσπεριδοειδή. Ψάρι οπωσδήποτε 1-2 φορές την εβδομάδα, ξηρούς καρπούς αλλά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολική άλεσης, κουάκερ, βρώμη και καστανό ρύζι.

Αντικαταστήστε τον καφέ με το πράσινο τσάι και αποφύγετε τηγανιτά, αναψυκτικά, σάλτσες, πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, ζάχαρη, επεξεργασμένα δημητριακά και αλκοόλ.

Αποκτήστε ένα κατοικίδιο!

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συντροφιά ενός κατοικίδιου έχει θεαματικά αποτελέσματα σε όσους υποφέρουν από άγχος.

Η αποδοχή και η αφοσίωση που σου δείχνει σε συνδυασμό με το υπέροχο αίσθημα ότι σου ανήκει κάτι που έχει ανάγκη τη φροντίδα σου, μειώνουν τον εκνευρισμό και εξαφανίζουν όλες τις αρνητικές επιρροές της ημέρας.

Χαμογελάστε στο πρόβλημα

Πέρα απ’όλα αυτά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθηθείτε, το πιο σημαντικό είναι να μπορείτε να βλέπετε πάντα τη θετική πλευρά όλων των καταστάσεων. Το χιούμορ άλλωστε, για πολλούς, αποτελεί το πιο δυνατό και αποτελεσματικό αντίδοτο κατά του άγχους!