Μαρτυρίες γυναικών: Πώς είναι να σε κακοποιεί ο σύντροφός σου

«Είχα φτάσει σε ένα σημείο που πίστευα ότι αυτή η σχέση θα τελείωνε με έναν από τους δυο μας νεκρούς...».

Πάνω από το 71% των σεξουαλικών επιθέσεων κατά γυναικών, ο δράστης ήταν γνωστός στο θύμα- σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τις αρχές της Αυστραλίας. Ένα «συντροφικό» χάδι που πέφτει με βία στο σώμα, μια ερωτική συνουσία χωρίς συναίνεση και ένα θύμα χωρίς να καταφεύγει από ντροπή στις διωκτικές αρχές. Το buzzfeed φιλοξενεί τις μαρτυρίες γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από συντρόφους τους. 

Η Estelle και ο φόβος του «όχι»

«Το στήθος μου και άλλα μέρη του σώματός μου δε μου άνηκαν...». Η Estelle (όχι το πραγματικό της όνομα) έζησε πολλές άβολες, εξευτελιστικές στιγμές στα χέρια του επί τρία χρόνια συντρόφου της, Adam- πρώην πλέον. «Με έμαθαν να φοβάμαι... Ότι αν δεν ικανοποιώ τις σεξουαλικές ανάγκες των αντρών, των ερωτικών μου συντρόφων, τότε θα τοος χάσω από μια άλλη περισσότερο πρόθυμη. Φοβόμουν ότι αν δεν τον ικανοποιούσα 2-3 βράδια στη σειρά, θα έβρισκε δικαιολογία για να με εγκαταλείψει». Όταν η Estelle διάβαζε, μαγείρευε ή απλά έπλενε τα πιάτα, ο Adam «εισχωρούσε με βία» μέσα της. «Ένιωθα αβοήθητη και μου υπενθύμιζε τη δύναμη του». Συμφωνούσε να συμμετάσχει σε ερωτικά παιχνίδια που την έκαναν να νιώθει «τόσο άβολα», γιατί απλά φοβόταν να πει όχι. «Συχνά ξυπνούσα μέσα στη νύχτα- τις νύχτες που είχα αρνηθεί κάποια σεξουαλική συνεύρεση- και τον έβρισκα από πάνω μου, να εισχωρεί με τη βία, χωρίς συναίνεση... μερικές φορές σταματούσε, μερικές πάλι όχι». 

Κάθε φορά που αντιστέκονταν, «προκαλούσε προβλήματα στη σχέση» όπως της έλεγε... και όταν μια φορά είπε «όχι» στο σεξ, εκείνος τη χτύπησε. «Υπέταξα το σώμα μου σε εκείνον και αν τολμούσα να διεκδικήσω την αυτονομία μου, με χτυπούσε, με βίαζε και με κατηγορούσε ότι κατέστρεφα τη σχέση μας και γιατί στο φινάλε 'ο άντρας έχει ανάγκες'...»

Ο βιασμός της Lara από τον πρώην σύζυγό

H Lara υπήρξε ζευγάρι για δέκα χρόνια με τον άντρα που ήταν σύζυγος και πατέρας του παιδιού της, πριν λήξουν το γάμο τους και αποκτήσουν μια «φυσιολογική, αγαπημένη σχέση». Μόλις είχε βρει μια νέα δουλειά αλλά δεν ένιωθε ότι της ταίριαζε. Στην τρίτη μέρα στο νέο της πόστο, έπαθε κρίση πανικού και ζήτησε από τον πρώην σύζυγό της να τη βοηθήσει. 

«Ήρθε σπίτι για να μιλήσουμε και με έβλεπε να πίνω ένα μπουκάλι ουίσκι. Μέσα σε λίγες ώρες, είχα μεθύσει». Την ακολούθησε στο κρεβάτι της. «Ήμουν 35 και είχαμε χωρίσει πριν πέντε χρόνια, όταν με βίασε». Το μόνο που θυμάται ήταν ότι το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν να στρέψει αλλού το πρόσωπό της για να αποφύγει το φιλί του. «Είπα όχι, αλλά ήμουν πέρα για πέρα μεθυσμένη... Δε μπορούσα να κουνηθώ και ήταν προφανές ότι δεν επιθυμούσα να κάνουμε σεξ. Αφού τελείωσε, ντύθηκε και έφυγε». Το περιστατικό ήταν ακατανόητο για τη Lara καθώς ο πρώην της την είχε βοηθήσει να ξεπεράσει μια σεξουαλική επίθεση που είχε δεχτεί κατά το παρελθόν.  

«Το να με βιάσει ενώ βρισκόμουν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ήταν αχρείο» ενώ την επόμενη φορά που τον είδε «παρέμεινα ευγενική για χάρη του παιδιού μας». 

Η Carmen και ο «αστείος και φιλικός συνάδελφος»

«Ήταν αστείος, φιλικός και πάντα με ένα χαμόγελο», έτσι περιγράφει η Carmen τον πρώην συνάδελφό της με τον οποίο έγινε ζευγάρι για τουλάχιστον 12 μήνες. Δεχόταν τις λεκτικές, σωματικές και σεξουαλικές επιθέσεις του, αλλά πάντα έβρισκε ένα σωρό δικαιολογίες για να τον αθωώνει. «Έκλαιγε και έλεγε πως ένιωθε πως δεν τον αγαπούσα, ότι δεν κάναμε σεξ όσο συχνά ήθελε... Η λύπη του γρήγορα εξελισσόταν σε θυμό μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Έβαζε τα χέρια του στο λαιμό μου αναγκάζοντάς με να κάνουμε σεξ». Είχε πείσει τον εαυτό της, ότι τον είχε απογοητεύσει, ότι της άξιζε τέτοια συμπεριφορά και ότι θα έπρεπε να «αναγνωρίζει τις ανάγκες του». Ο Mitchell πάντα χρησιμοποιούσε δικαιολογίες και βάφτιζε τις σεξουαλικές επιθέσεις ως «άγριο σεξ». 

Σήκωνε μόνη της το βάρος της κακοποίησης- ήταν μια αρκετά αθλητική γυναίκα και κανείς δεν θα την πίστευε ότι δεν αντιστάθηκε ή ότι δεν ενημέρωσε σχετικά την αστυνομία. Έμαθε να δικαιολογεί τις μελανιές και τους μώλωπες και κάθε φορά που απειλούσε να τον εγκαταλείψει, λύγιζε υπό το βάρος των απειλών του για αυτοκτονία... «Είχα φτάσει σε ένα σημείο που πίστευα ότι αυτή η σχέση θα τελείωνε με έναν από τους δυο μας νεκρούς...». Κατάφερε και έφυγε μακριά του, αλλά οι τύψεις την ακολουθούσαν σα σκιά. «Μου πήρε αρκετό καιρό για να καταλάβω ότι έκανα το σωστό και ότι δεν ήμουν μαζί του για να γιατρέψω την ψυχολογία του». Η Carmen εξακολουθεί και εργάζεται κάτω από την ίδια στέγη με τον Mitchell, αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα για εκείνη.