Κι όμως η κατάθλιψη χτυπάει περισσότερο τους άτεκνους άνδρες…

Όσο περίεργο και αν μας ακούγεται σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, οι άντρες που δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν παιδιά υποφέρουν από κατάθλιψη, περισσότερο και από τις άτεκνες γυναίκες.

Συγκεκριμένα οι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άντρες επιθυμούν τη δημιουργία οικογένειας όσο ακριβώς και οι γυναίκες. Με το πέρασμα του χρόνου, αν δεν καταφέρουν να πραγματοποιήσουν αυτήν τους την επιθυμία, νιώθουν απομόνωση, μοναξιά, μελαγχολία, απογοήτευση και θυμό σε βαθμό μάλιστα που ξεπερνάει τα αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα, που κυριεύουν μια γυναίκα που βιώνει την ίδια κατάσταση.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, ανακάλυψε επίσης ότι οι επιρροές που δέχονται οι άντρες σχετικά με το θέμα απόκτησης οικογένειας είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που δέχονται οι γυναίκες.

Οι άντρες αισθάνονται πίεση από την κοινωνία και την οικογένεια, ενώ οι γυναίκες κυριεύονται περισσότερο από την προσωπική τους επιθυμία και το βιολογικό τους ρολόι, που ειδικά μετά από κάποια ηλικία, στις περισσότερες χτυπάει ακατάπαυστα.

Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 38% των ανδρών είπαν ότι ένιωθαν κατάθλιψη που έμειναν άτεκνοι σε σχέση  με το 27% των γυναικών. Το 50% των αντρών  ένιωθαν κοινωνική απομόνωση σε σχέση με το 27% των γυναικών. Τέλος το 25% ένιωθαν θυμό συγκριτικά με το 18% των γυναικών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κανένας άνδρας δεν ένιωθε ενοχές, συγκριτικά με το 16% των γυναικών.