Τοξική σχέση

Οποιαδήποτε τοξική σχέση με αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα, στην ψυχολογία ή στην πνευματική μας υγεία, μπορεί να αφήσει σημάδια ανεξίτηλα και να μας βλάψει ουσιαστικά. Τοξική μπορεί να είναι μια φιλία, μια ερωτική σχέση ή και ένας γάμος. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι είναι απαγορευτικό το συναίσθημα του φόβου μέσα σε μια υγιή κατά τα άλλα σχέση. Αν αναγνωρίζετε κάποια από τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι η σχέση σας είναι τοξική, καλό θα ήταν να λάβετε από νωρίς τα μέτρα σας.

Προσβολές

To δίκτυο στήριξης Heart 2 Heart, υποστηρίζει ότι αν ο σύντροφός σας κατ’εξακολούθηση εκτοξεύει εναντίον σας προσβολές, σας κακοποιεί συναισθηματικά χωρίς να το καταλαβαίνετε. Υποτιμητικά σχόλια για εσάς και τον περίγυρο σας, επιθετικότητα, εκρήξεις θυμού χωρίς να συντρέχει κανένας σοβαρός λόγος, διαρκής αυστηρή κριτική για τα πάντα, από την εμφάνιση έως και τον τρόπο με τον οποίο στέκεστε κοινωνικά, είναι μόνο κάποιες από τις συμπεριφορές που φανερώνουν τοξικότητα στη σχέση. Κοινός παρονομαστής όλων και στόχος του ανθρώπου που σας ασκεί στην ουσία ψυχολογική και συναισθηματική  βία, είναι να σας κάνει να νιώθετε ανάξια να αγαπηθείτε, να σας κλονίσει όλη την αυτοπεποίθηση αλλά και την εκτίμηση που έχετε εσείς η ίδια στον εαυτό σας. 

Υπέρμετρη ζήλια

Είναι λάθος να θεωρούμε ότι η αγάπη πάει πάντα πακέτο με τη ζήλια. Η εμπιστοσύνη άλλωστε είναι απαραίτητο συστατικό για μια υγιή σχέση, για κάποιους ίσως και το πιο σημαντικό. Ο ελεγκτικός σύντροφος θα αμφισβητεί τους πάντες και τα πάντα, θα προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίζει τις εξόδους σας αλλά και τον κοινωνικό σας περίγυρο. Η ζήλια, με την πάροδο του χρόνου θα τον κάνει να σας ασκεί όλο και μεγαλύτερο έλεγχο, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει σε όλους του τομείς της ζωής σας. Εκείνος θα αποφασίζει με ποιους επιτρέπεται να επικοινωνείτε, με ποιους όχι, αν επιτρέπεται να εργάζεστε και που. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που από την υπέρμετρη ζήλια τους, ελέγχουν εξονυχιστικά λογαριασμούς τηλεφώνου ή ακόμα και τα χιλιόμετρα στο κοντέρ του αυτοκινήτου.

Πίεση

Σε μία τοξική σχέση είναι πολύ πιθανό ο σύντροφος να σας ασκεί αφόρητες πιέσεις για τα πάντα. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Santa Clara, στα προειδοποιητικά σημάδια εντάσσεται και η πίεση που μπορεί να σας ασκήσει στην αρχή της σχέσης για σεξουαλική επαφή, ακόμα και αν δε νιώθετε έτοιμη. Γενικότερα όταν δεν είσαστε πρόθυμη να υπακούσετε στα δικά του "θέλω", θα προσπαθεί να σας ασκεί πίεση δίνοντάς σας τελεσίγραφα με απειλές ή χαρακτηρίζοντάς σας με υποτιμητικά και προσβλητικά σχόλια.

Άδικες κατηγορίες

Αν ο σύντροφός σας, σας επιρρίπτει πάντα ευθύνες για οτιδήποτε πηγαίνει στραβά, μάλλον βρίσκεστε εγκλωβισμένη σε μια προβληματική σχέση. Αν δικαιολογεί τη σωματική ή τη λεκτική βία που μπορεί να σας ασκεί, λέγοντας ότι όλα ξεκινούν από εσάς γιατί πολύ απλά εσείς τον προκαλείτε, είναι ξεκάθαρο ότι σας φορτώνει όλο το βάρος των δικών του προβλημάτων.

Ξαφνικές-έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις-κυκλοθυμία

Οι συναισθηματικά ασταθείς άνθρωποι έχουν ξαφνικές μεταπτώσεις. Μπορεί δηλαδή τη μία στιγμή να είναι ήρεμοι και συνεννοήσιμοι και μέσα σε ένα ένα λεπτό να αλλάζουν και να εκδηλώνουν ακραία και ανεξήγητα ξεσπάσματα θυμού. Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι ότι εμπλέκεστε σε μία σχέση άκρως επικίνδυνη για την ψυχική σας υγεία.

Συναισθηματικός εκβιασμός

Ο συναισθηματικός εκβιασμός περιλαμβάνει απειλές που αφορούν τόσο τη δική σας όσο και τη δική του σωματική ακεραιότητα. Πολλές φορές τα άτομα αυτά απειλούν ότι θα αυτοκτονήσουν ή ότι θα καταστρέψουν εσάς ή οτιδήποτε σας ανήκει.

Σωματική βία

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί σωματική βία. Ακόμα και αν βρίσκεται στο στάδιο μόνο να το δηλώνει και να μην το κάνει πράξη, είναι αρκετό για να λάβετε τα μέτρα σας πριν να είναι αργά.