Η πρώτη προπονήτρια εθνικής ομάδος στην Ιταλία: Με φωνάζουν… μίστερ!

«Τα παιδιά της ομάδας, έχουν συνηθίσει να αποκαλούν έτσι τον προπονητή τους, αλλά ειλικρινά δε με πειράζει»

H Patrizia Panico γράφει ιστορία στην Ιταλία. Είναι η πρώτη γυναίκα προπονήτρια εθνικής ομάδας αντρών στη χώρα αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν γίνεται αποδέκτης ρατσιστικών σχολίων και προκαταλήψεων. Η 42χρονη δυναμική ιταλίδα, είναι μια βετεράνος στο ποδόσφαιρο με δεκάδες συμμετοχές σε ομάδες του γυναικείου πρωταθλήματος και της εθνικής ομάδας. Στην πετυχημένη καριέρα της ως επιθετικός, έχει ιδρώσει τη φανέλα και σε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις (Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών κ.α.), και έχει ανακηρυχθεί αρκετές φορές ως πρώτη σκόρερ. 

Πλέον, γίνεται η πρώτη γυναίκα προπονητής που έχει μια τέτοια περίοπτη θέση, αλλά είναι αισιόδοξη ότι στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες γυναίκες που θα τους δοθεί μια τέτοια ευκαιρία. «Το να είμαι η πρώτη γυναίκα στον πάγκο μιας εθνικής ομάδας αντρών, είναι σίγουρα ένα μεγάλο επίτευγμα. Αυτή είναι μόνο η αρχή», δηλώνει στο espnfc.com αναφερόμενη στις γυναίκες συνάδελφους της. 

Παρά ωστόσο, την εμπειρία, τις δεξιοτεχνίες και την πολυετή καριέρα στο χώρο, έχει να αντιμετωπίσει και τις όποιες προκαταλήψεις. «Καθημερινά έρχομαι αντιμέτωπη με ένα σωρό προκαταλήψεις. Για παράδειγμα, ο κόσμος περιμένει από έναν προπονητή να φωνάζει και οι γυναίκες δε φωνάζουν αρκετά δυνατά. Το να έχεις μια πιο μαλακή φωνή, δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος αλλά περισσότερο σίγουρος για τον εαυτό σου. Δε χρειάζεται να φωνάζεις για να πεις τη γνώμη σου», λέει σε δηλώσεις της στο BBC. 

Το καλύτερο ωστόσο το φύλαγε για το τέλος. Οι παίκτες της εθνικής ομάδας αντρών κάτω των 16 την οποία προπονεί, τη φωνάζουν... «μίστερ» (κύριος). 

«Τα παιδιά της ομάδας, έχουν συνηθίσει να αποκαλούν έτσι τον προπονητή τους, αλλά ειλικρινά δε με πειράζει», δηλώνει με σιγουριά και εξηγεί «το σημαντικό είναι ότι υπάρχει σεβασμός και από τις δυο πλευρές».