Το ξωτικό των πάγων

Το ξωτικό των πάγων

Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες παρουσίες στη μουσική σκηνή, με δεκάδες βραβεύσεις…Είναι εκκεντρική, ιδιόρρυθμη, της αρέσει να προκαλεί…Τη Björk ή αλλιώς όπως την αποκαλούν το "ξωτικό των πάγων", ή τη λατρεύεις ή τη μισείς και παρά το γεγονός ότι η εικόνα της στα video clip της τις περισσότερες φορές σε τρομάζει για κάποιο ανεξήγητο λόγο δε μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της.

Η Björk Guðmundsdóttir γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1965 στo Reykjavik της Ισλανδίας. Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου και σε ηλικία 11 χρόνων κυκλοφόρησε το πρώτο της album με παραδοσιακά τραγούδια. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας της υπήρξε μέλος πολλών punk συγκροτημάτων μέχρι το 1986 που δημιούργησε τη δική της μπάντα με το όνομα "Sugarcubes". Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Thór Eldon και μετά από λίγους μήνες ήρθε στον κόσμο ο γιος τους Síndri Eldon Thórsson, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος. Η Björk και ο Thór έμειναν μαζί όμως μόλις ένα χρόνο.

Οι Sugarcubes κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album "Life's Too Good" το 1988, αποκτώντας funs τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το τελευταίο τους album βγήκε το 1992 και ήταν μια σειρά από remixes παλιών τους κομματιών.

Το 1993 η Björk κυκλοφόρησε το πρώτο solo album της με τίτλο "Debut" με είκοσι τραγούδια μεταξύ των οποίων το "Human Behaviour" και το "Big Time Sensuality", το οποίο πώλησε πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Μετά την εγκατάστασή της στο Λονδίνο το 1995 έβγαλε το δίσκο "Post", οι πωλήσεις του οποίου ξεπέρασαν την προηγούμενη της δουλειά χάρη στη συνεργασία της με τους Graham Massey, Howie B και Tricky.

Το 2000 έκανε την εμφάνισή της στη μεγάλη οθόνη στην ταινία του Δανού σκηνοθέτη Lars von Trier, "Dancer in the Dark" κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

Την επόμενη χρονιά έκανε την εμφάνισή της με το περίφημο φόρεμα κύκνος στη βραδιά τελετής απονομής των Oscar καθώς το τραγούδι "I've Seen It All" ήταν υποψήφιο για χρυσό αγαλματάκι.

Το 2001 κυκλοφόρησε το album "Vespertine" και ακολούθησαν τα "Medúlla" το 2004, "Volta" το 2007 και "Biophilia" το 2011.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, μετά το σύντομο γάμο της με τον Thór Eldon είχε σχέσεις με αρκετούς μουσικούς μεταξύ των οποίων τους Goldie και Tricky, ωστόσο το 2000 συνάντησε το Matthew Barney με τον οποίον είναι μαζί μέχρι σήμερα. Το ζευγάρι τον Οκτώβριο του 2002 απόκτησε μια κόρη, την Isadora Bjarkardottir Barney και σήμερα ζουν ευτυχισμένοι στη Νέα Υόρκη.