Η πρέσβειρα του ελληνικού ελαιολάδου!

Η πρέσβειρα του ελληνικού ελαιολάδου!

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Πώς θα σας φαινόταν εάν σας λέγαμε ότι οι Κινέζοι λατρεύουν τη μαγειρίτσα, τα ντολμαδάκια και τον ταραμά; Είτε το πιστεύετε, είτε όχι είναι αλήθεια και οφείλεται σε μια ελληνίδα φιλόλογο. Η Κατερίνα Στάη Φαϊλάδη βρέθηκε το 2008 στο Πεκίνο λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του συζύγου της και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μυήσει τους Κινέζους στην ελληνική κουζίνα και την υγιεινή διατροφή και να τους κάνει να βάλουν στην κουζίνα τους το ελαιόλαδο, το οποίο μέχρι τότε ήταν άγνωστο για αυτούς. Η κυρία Στάη Φαϊλάδη έχει εμφανιστεί σε δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλων σταθμών, έχει δώσει συνεντεύξεις στα πιο γνωστά περιοδικά, έχει συνεργαστεί με τη διασημότερη μαγείρισσα της Κίνας, Han Jie κι έχει βραβευτεί με το "Ειδικό Βραβείο Γευσιγνωσίας". Πριν από περίπου ένα μήνα εγκαταστάθηκε στην Ουάσιγκτον και μοιράζεται μαζί μας τα σχέδιά της για την προώθηση της Ελληνικής Κουζίνας και της κουλτούρας του ελαιολάδου καθώς όπως υποστηρίζει "εμείς οι Έλληνες έχουμε έναν θησαυρό στα χέρια μας τον οποίο πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσουμε".

Πότε αγαπήσατε τη μαγειρική και τί σημαίνει για εσάς;

Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να ανακατεύομαι και να βοηθάω τη μητέρα μου στην κουζίνα, ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για την παρασκευή διαφόρων γλυκισμάτων (κέικ, μελομακάρονα, τσουρέκια, τούρτες κλπ) καθώς ήταν μια άκρως δημιουργική απασχόληση και με ευχαριστούσε - γιατί πρώτη τα δοκίμαζα - αλλά συστηματικά ασχολήθηκα μαζί της μόνο μετά το γάμο μου. Για μένα η μαγειρική είναι δημιουργία, είναι τέχνη...Το μόνο που χρειάζεται είναι μεράκι και πάθος για να πετύχεις...Αφήνεις τη φαντασία σου ελεύθερη και δημιουργείς!

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μαγειρική και πώς προέκυψε η ιδέα να μιλήσετε στους Κινέζους για τα μυστικά του ελαιολάδου;

"Επαγγελματικά" αποφάσισα να ασχοληθώ από τη στιγμή που μου μπήκε η ιδέα να δημιουργήσω την ιστοσελίδα μου (www.oliveoil-culture.com) με σκοπό να καλλιεργήσω την "κουλτούρα του ελαιολάδου" σε αντιστοιχία με την "κουλτούρα του τσαγιού" που υπήρχε ήδη στην Κίνα, όπου βρέθηκα. Πιστεύω ότι πρέπει να επενδύσουμε συστηματικά στην προβολή και προωθητική στήριξη του προϊόντος αλλά και ευρύτερα της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής και του γαστρονομικού μας πολιτισμού, του τρόπου ζωής μας! Έτσι, άρχισα να καταγράφω συνταγές, οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά στο ελαιόλαδο και παράλληλα ξεκίνησα μαθήματα Ελληνικής και Μεσογειακής Κουζίνας σε Κινέζες φίλες προσπαθώντας να τις "παρασύρω" σ' έναν υγιεινότερο τρόπο μαγειρέματος και ζωής κατ' επέκταση και να τις "μυήσω" στα μυστικά οφέλη του ελαιολάδου. Βάζω το "επαγγελματικά" εντός εισαγωγικών γιατί δε θεωρώ ότι είμαι επαγγελματίας σεφ. Είμαι καθηγήτρια παιδαγωγός, μητέρα και σύζυγος που μαγειρεύω για την οικογένειά μου και για τους ανθρώπους που αγαπώ, κι απλά αποφάσισα να αξιοποιήσω  το "ταλέντο" που είχα στη μαγειρική. Θα μπορούσα να πω πως αντιμετωπίζω το χόμπυ μου με επαγγελματισμό.

Πόσο εύκολο ήταν να αποδεχθούν το ελληνικό λάδι και τις ελληνικές γεύσεις και ποιο είναι το αγαπημένο τους ελληνικό παραδοσιακό φαγητό;

Η τάση της Κινεζικής κοινωνίας περιστρέφεται γύρω από την υγιεινή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής, είναι μέρος της παράδοσής τους. Έτσι, μπορώ να πω ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο ν' ακολουθήσουν τον ελληνικό τρόπο μαγειρέματος, που βασίζεται στο ελαιόλαδο, δεδομένου ότι συμβάλλει στη σωστή υγιεινή διατροφή αλλά έχει ευεργετικές ιδιότητες και στην ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι άρχισαν να βάζουν το ελαιόλαδο στην κουζίνα τους μολονότι μέχρι τότε ήταν εντελώς άγνωστο. Όσο για τις ελληνικές γεύσεις, υπάρχουν κάποιες που είναι κοντά στα "γούστα" τους, όπως για παράδειγμα τα γεμιστά, τα ντολμαδάκια, οι λαχανοντολμάδες, η μαγειρίτσα, η σπανακόπιτα. Εντυπωσιάστηκαν όμως και υπήρξαν θετικά σχόλια για την παραδοσιακή λαγάνα και την ταραμοσαλάτα (ο ταραμάς είναι κάτι εντελώς ξένο στους Κινέζους!) αλλά ξετρελάθηκαν και με τα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα και κουραμπιέδες, παρόλο που δεν αγαπούν τη ζάχαρη και τα γλυκά, διότι τα βρήκαν ιδιαίτερα νόστιμα και υγιεινά.

Υπάρχει κάποιο σχόλιο που σας έκαναν το οποίο δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Δε θα ξεχάσω ποτέ τα σχόλια από κάποιους συζύγους κυριών που παρακολουθούσαν τα μαθήματα μαγειρικής μου, οι οποίοι συναντώντας με στο δρόμο με ευχαριστούσαν για τα νόστιμα αλλά συγχρόνως υγιεινά πιάτα που γεύονταν πλέον. Κι όπως είπε ένας απ' αυτούς χαρακτηριστικά " σε λατρεύω Κατερίνα, γιατί έδωσες γεύση στο φαγητό μας".

Πώς καταφέρατε να γίνετε τόσο διάσημη στην Κίνα; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Η λέξη "διάσημη" δε με εκπροσωπεί. Έθεσα απλά ένα λιθαράκι στην προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στην αχανή χώρα του Δράκου, όπου το ελαιόλαδο ήταν πέραν των διατροφικών τους συνηθειών. Αλλά έχω την ικανοποίηση ότι η ζήτηση τα δύο τελευταία χρόνια αυξήθηκε 30%. Εκεί δημιούργησα την ιστοσελίδα μου, δίδαξα ελληνική μαγειρική αλλά έκανα παραλλαγές και σε παραδοσιακές κινεζικές συνταγές χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ελαιόλαδο και προσπαθώντας να το εντάξω με κάθε τρόπο στην καθημερινότητά τους. Προσκλήθηκα σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές προβολής της Ελλάδος, σε όλη την κινεζική επικράτεια, πολλές από αυτές με τηλεθέαση 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, παρουσίασα ελληνικές συνταγές κάποιες από τις οποίες βραβεύθηκαν - με μεγαλύτερη διάκριση στην EXPO της Σαγκάης - συμμετείχα σε συνέδριο στην πόλη Χαντζόου, όπου ανέλυσα τις ευεργετικές ωφέλειές του στην κοσμετολογία, παρουσίασα ελληνικές και κινεζικές συνταγές με ελαιόλαδο σε μια έκδοση του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας στο Πεκίνο, έκανα ό,τι μπορούσα για να βρει πρόσφορο έδαφος στην Κίνα αυτό το ευλογημένο προϊόν της χώρας μας.

Από τις αρχές του μήνα λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του συζύγου σας ζείτε στην Αμερική. Τί σκοπεύετε να κάνετε εκεί; Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια;

Οι Η.Π.Α. είναι μια εξίσου προκλητική αγορά για το ελαιόλαδο, ίσως περισσότερο βατή από την Κίνα. Η πηγή των fast food έχει συνειδητοποιήσει πια πως η υγιεινή διατροφή είναι η σωτηρία της. Και η ελληνική διατροφή, οι διατροφικές συνήθειες της Κρήτης και όλης της ελληνικής επικράτειας είναι αυτές που αξίζουν να πάρουν τη σωστή θέση σ' αυτή τη μεγάλη καταναλωτική αγορά. Ήδη σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία, εκδηλώσεις προώθησης της Ελληνικής Κουζίνας και της κουλτούρας του ελαιολάδου μέσα στον Οκτώβριο στην Πανεπιστημιακή Λέσχη της Ουάσιγκτον καθώς και μία παρουσίαση στο Κογκρέσο το Δεκέμβριο, παρουσία της ελίτ των κυβερνητικών υπηρεσιών, του επιχειρηματικού κόσμου, αλυσίδων καταστημάτων διατροφής, όπως και επιφανών σεφ της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Μ' ενδιαφέρει η προώθηση της κουλτούρας του ελαιολάδου με κάθε τρόπο!

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε στη χώρα μας, τί ρόλο μπορούν να παίξουν τα ελληνικά προϊόντα και η ελληνική γαστρονομία στο εξωτερικό;

Ας ελπίσουμε ότι η κρίση αυτή θα βοηθήσει την ελληνική παραγωγή να βγει από το καβούκι της. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι τα ελληνικά προϊόντα - που είναι περιζήτητα όταν τα βρίσκεις στο εξωτερικό - χρειάζονται ένα καλύτερο μάρκετινγκ. Η ελληνική γαστριμαργία πρέπει να αποκτήσει το ''brand name'' που της αξίζει και μπορεί να αποδειχθεί ως ένα επιτυχημένο πλαίσιο προώθησης για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στο σύνολό τους. Η ελληνική διατροφή με το ελαιόλαδο, τα δημητριακά, τις σαλάτες, τα ψάρια, περισσότερο λευκό από κόκκινο κρέας, κλπ, ενισχύει την υγεία, κτυπά το πάχος, αποδυναμώνει τις ασθένειες, ενισχύει την μακροζωία. Εμείς οι Έλληνες έχουμε έναν θησαυρό στα χέρια μας τον οποίο πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσουμε.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;

Να εξαπλωθεί όσο το δυνατόν πλατύτερα η κουλτούρα του ελαιολάδου, να γίνει το ελαιόλαδο το αυτονόητο της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων, όχι μόνο των Ελλήνων...Να είμαστε όλοι υγιείς και να βρούμε και πάλι στην Ελλάδα τους στόχους μας, το όραμά μας, το χαμόγελό μας...

ΣΥΝΤΑΓΗ

Πανεύκολο, υγιεινό, νοστιμότατο, αφράτο κέικ, κακάο με άρωμα πορτοκαλιού που θα λατρέψει η οικογένειά σας!

Συστατικά:

¾ φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 ½  φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 κουτ. σούπας ξύδι
6 κουτ. σούπας κακάο
3 ½ φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (400γρ.)
1 κουτ. γλυκού σόδα
λίγο αλάτι
2 βανίλιες

Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σ' ένα μπολ κι ανακατεύουμε καλά (κοσκινίζουμε και ρίχνουμε το αλεύρι στο τέλος). Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα για κέϊκ την οποία έχουμε ελαφρά λαδώσει ή βουτυρώσει (αν είναι φόρμα σιλικόνης, δε χρειάζεται να το κάνουμε) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175oC για περίπου 40 - 45'. Μπορείτε αν θέλετε, να προσθέσετε 80 - 100γρ. φουντούκια χοντροαλεσμένα ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας.