Η ήρεμη δύναμη του Χόλιγουντ

Η ήρεμη δύναμη του Χόλιγουντ

"Η υποκριτική δεν έχει σχέση με τη διασημότητα, έχει να κάνει με την εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής", έχει πει η Annette Bening και πράγματι με τις εξαιρετικές ερμηνείες της σε κάνει να νιώθεις ότι δεν παίζει για να ζήσει αλλά ζει για να παίζει! Στα περίπου τριάντα χρόνια που μετρά η καριέρα της, η Annette, σύζυγος του Warren Beatty, έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δε φοβάται να πάρει ρίσκα ενσαρκώνοντας διαφορετικούς και ιδιαίτερα δύσκολους χαρακτήρες και ίσως μετά από τέσσερις υποψηφιότητες για Oscar το χρυσό αγαλματάκι να μην είναι πολύ μακριά για εκείνη!

Η Carol Annette Bening γεννήθηκε στην πόλη Topeka του Kansas το Μάιο του 1958. Ο πατέρας της, Arnett Grant Bening, εργαζόταν σε μια ασφαλιστική εταιρεία ενώ η μητέρα της Shirley είχε αφιερώσει όλο το χρόνο της στο μεγάλωμα των τεσσάρων παιδιών της. Ένα χρόνο μετά τη γέννηση της Annette η οικογένεια μετακόμισε στην πόλη Wichita ενώ έξι χρόνια μετά εγκαταστάθηκαν στο San Diego της California λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα της. Η Annette ήταν ένα ντροπαλό και ευγενικό κορίτσι. Το ενδιαφέρον της για την υποκριτική ξεκίνησε από μικρή ηλικία όταν στο γυμνάσιο κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχολική παράσταση "The Sound of Music". Μετά την αποφοίτησή της η Annette εργάστηκε για ένα χρόνο ως μαγείρισσα σε καράβι μέχρι που πήρε την απόφαση να φοιτήσει στο San Diego Mesa College ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο θέατρο στο San Francisco State University. Στη συνέχεια εντάχθηκε στη θεατρική ομάδα του American Conservatory Theatre και άρχισε σιγά σιγά να αναγνωρίζεται ως μια πραγματικά ταλαντούχα ηθοποιός μέσα από εξαιρετικά απαιτητικούς ρόλους, όπως της Lady Macbeth. Το 1984 παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, το χορογράφο J. Steven White και ένα χρόνο μετά το ζευγάρι μετακόμισε στο Denver του Colorado ωστόσο ο γάμος τους κράτησε μέχρι το 1986. Εκείνη τη χρονιά η Annette έκανε το ντεμπούτο της στη τηλεόραση με την ταινία "Manhunt for Claude Dallas" και το 1987 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στην off-Broadway παράσταση "Coastal Disturbances". Η ερμηνεία της ως Holly Dancer της χάρισε μια υποψηφιότητα για Tony Award ενώ κέρδισε ένα Clarence Derwent Award. Αποφασισμένη να κατακτήσει τα όνειρά της για μια επιτυχημένη καριέρα στον κινηματογράφο εγκαταστάθηκε στο Los Angeles και το 1988 εμφανίστηκε στην ταινία "The Great Outdoors" ενώ ένα χρόνο μετά ήρθε η ταινία "Valmont" με τον Colin Firth.

Το 1990 ο ρόλος της Myra Langtry στην ταινία "The Grifters" έδωσε μεγάλη ώθηση στην καριέρα της καθώς εκτός από διθυραμβικές κριτικές κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Oscar. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και στην ταινία "Postcards from the Edge" με τους Meryl Streep, Shirley MacLaine, Dennis Quaid, Gene Hackman, Richard Dreyfuss και Rob Reiner.

Το 1991 στην ταινία "Bugsy" συνάντησε το Warren Beatty και μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα η Annette ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Το 1992 παντρεύτηκαν και τα επόμενα χρόνια απόκτησαν άλλα τρία παιδιά.

Μετά από ένα διάλειμμα στην καριέρα της προκειμένου να απολαύσει την οικογενειακή ζωή επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη το 1994 με την ταινία "Love Affair" δίπλα στο σύζυγό της, η οποία όμως δεν πήγε καθόλου καλά στο box office. Η Annette συνέχισε την καριέρα της με τις ταινίες "Richard III" και "The American President" το 1995, "Mars Attacks!" του Tim Burton το 1996, "The Siege" το 1998 και "In Dreams" το 1999. Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφια άλλη μια φορά για Oscar χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία της ως Carolyn Burnham στην αριστουργηματική ταινία του Sam Mendes "American Beauty". Η Annette κέρδισε αρκετά βραβεία μεταξύ των οποίων ένα BAFTA κι ένα Screen Actors Guild.

Το 2000 ακολούθησε ο ρόλος της Susan Anderson στην ταινία "What Planet Are You From?" και το 2003 εμφανίστηκε στο western "Open Range", όπου κέρδισε μια υποψηφιότητα για Satellite Award.

Το 2004 ήταν για τρίτη φορά υποψήφια για Oscar χάρη στην ερμηνεία της στην ταινία "Being Julia" ενώ βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα. Το 2005 εμφανίστηκε στην τηλεταινία "Mrs Harris" κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για Emmy και το 2006 ακολούθησε το "Running with Scissors", όπου κέρδισε πολλές υποψηφιότητες για βραβεία μεταξύ των οποίων για Χρυσή Σφαίρα και Satellite.

Η Annette ενώ σημείωνε τη μία επιτυχία μετά την άλλη το 2008 ήρθε αντιμέτωπη με μια υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο για την ερμηνεία της στην ταινία "The Women".

Δύο χρόνια μετά όμως επέστρεψε στην κορυφή με την ταινία  "The Kids Are All Right", για την οποία κέρδισε διθυραμβικές κριτικές, δεκάδες βραβεία μεταξύ των οποίων μια Χρυσή Σφαίρα ενώ ήταν υποψήφια για Oscar. Την ίδια χρονιά έβαλε στη συλλογή της ένα Hollywood Award για την ερμηνεία της στην ταινία "Mother and Child".