Eternally…Kate

Eternally…Kate

Το 2012 η βασίλισσα Ελισάβετ της απένειμε τον τίτλο της Διοικητού του Τάγματος της βρετανικής αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες της στη δραματική τέχνη. Έχει κερδίσει ένα Oscar ενώ έχει προταθεί άλλες πέντε φορές. Το Χόλιγουντ έχει υποκλιθεί αμέτρητες φορές στο ταλέντο της ενώ οι κριτικοί της αναγνωρίζουν την ικανότητά της να υποδύεται με επιτυχία οποιοδήποτε ρόλο της ζητηθεί. Η Kate Winslet, είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία Αγγλίδα ηθοποιός της γενιάς της.

Η Kate Elizabeth Winslet γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1975 στο Reading της Αγγλίας. Είναι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της Sally Anne, η οποία εργαζόταν σε bar και του Roger, ο οποίος ήταν εργολάβος. Η Kate είχε όνειρο από την ηλικία των πέντε χρόνων να γίνει ηθοποιός και στα έντεκα μπήκε στη Σχολή υποκριτικής τέχνης Redroofs. Λίγο καιρό μετά έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεόραση σε ένα διαφημιστικό για δημητριακά, χορεύοντας μάλιστα με τη μασκότ της εταιρείας Honey Monster. Ήταν μεγάλη ειρωνεία για την Kate το γεγονός ότι ξεκίνησε την καριέρα της με διαφημιστικό για τρόφιμα καθώς σε όλη της την εφηβεία λόγω των περιττών κιλών της υπέφερε από τα πειράγματα των συμμαθητών της, οι οποίοι την αποκαλούσαν "blubber".

Οι πρώτοι ρόλοι της ήταν σε τηλεοπτικές σειρές μέχρι το 1994 που υποδύθηκε τη Juliet Hulme στην ταινία του Peter Jackson "Heavenly Creatures" κι ενώ δεν είχε κλείσει καν τα είκοσι χρόνια κέρδισε το θαυμασμό κοινού και κριτικών αλλά και ένα Empire Award. Ένα χρόνο μετά κέρδισε τις πρώτες της υποψηφιότητες για Oscar και Χρυσή Σφαίρα χάρη στην εκπληκτική ερμηνεία της στην ταινία του Ang Lee, "Sense and Sensibility" ενώ απέσπασε ένα BAFTA και ένα Screen Actors Guild Award.

Μετά την ταινία "Hamlet", η οποία της χάρισε ένα ακόμα Empire Award, το 1997 ακολούθησε η υπερπαραγωγή του James Cameron "Titanic" δίπλα στο Leonardo DiCaprio, όπου εκτός από αρκετά εκατομμύρια δολάρια κέρδισε άλλη μια υποψηφιότητα για Oscar.

Παρόλο που οι μετοχές της έφθασαν στα ύψη, η Kate στη συνέχεια επέλεξε να εμφανιστεί στη βρετανική ταινία "Hideous Kinky", η οποία γυρίστηκε στο Μαρόκο. Εκεί συνάντησε το βοηθό σκηνοθέτη Jim Threapleton. H ηθοποιός είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της ότι μόλις τον αντίκρισε ήξερε…Το ζευγάρι παντρεύτηκε το Νοέμβριο του 1998 στην πόλη που γεννήθηκε η Kate το Reading και μάλιστα τους ευλόγησε ο ιερέας που την είχε βαφτίσει.

Το 2000 η Kate και ο Jim απέκτησαν μία κόρη τη Mia ωστόσο χώρισαν τον επόμενο χρόνο. Μέχρι να βγει το διαζύγιο, η Kate είχε γνωρίσει το δεύτερο σύζυγό της, το σκηνοθέτη Sam Mendes με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2003 σε μια μυστική τελετή στις Δυτικές Ινδίες, στην οποία παραβρέθηκαν τρεις στενοί τους φίλοι και η κόρη της ηθοποιού. Την ίδια χρονιά ήρθε στον κόσμο ο γιος τους Joe Alfie.

Το 1999 στην ταινία της Jane Campion, "Holy Smoke", η Winslet υποδύθηκε τη Ruth, μία γυναίκα η οποία πάει στην India με ένα φίλο της και συναντά ένα guru. To 2000 ακολούθησε η ταινία "Quills", όπου βραβεύτηκε με Empire ενώ το 2001 εμφανίστηκε στις ταινίες "Enigma" κερδίζοντας ένα ακόμα Empire και "Iris" όπου κέρδισε υποψηφιότητες για Oscar και Χρυσή Σφαίρα.

Το 2003 εμφανίστηκε στην αριστουργηματική ταινία "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" κερδίζοντας πολλά βραβεία αλλά και την τέταρτη υποψηφιότητά της για Oscar. Ακολούθησαν οι ταινίες "Finding Neverland" το 2004, "Romance and Cigarettes" το 2005, ενώ το 2006 εμφανίστηκε στις "All the King’s Men", "Holiday" και "Little Children", όπου για άλλη μια φορά προτάθηκε για Oscar. Καλεσμένη τότε στο talk show του Michael Parkinson δάκρυσε μιλώντας για το σύζυγό της Mendes, ο οποίος μετά την προβολή της ταινίας επέστρεψε σπίτι συγκινημένος, την αγκάλιασε και της είπε πόσο υπερήφανος ήταν για εκείνη. Στην ίδια συνέντευξη είχε επισημάνει ότι δε διαβάζει ποτέ τις κριτικές καθώς σημασία για εκείνη έχει τι πιστεύει η μαμά της, ο μπαμπάς της και ο σύζυγός της.

Το 2008 συναντήθηκε ξανά με το Leonardo DiCaprio στην ταινία "Revolutionary Road", όπου κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα ενώ την ίδια χρονιά μετά από πέντε υποψηφιότητες για Oscar κέρδισε το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι για την ερμηνεία της στην ταινία "The Reader".

Η Kate συνέχισε την επιτυχημένη καριέρα της το 2011 με τις ταινίες "Mildred Pierce" όπου κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα, "Carnage" του Roman Polanski και "Contagion" του Steven Soderbergh.  

Το Μάρτιο του 2010 η Kate και ο Sam ανακοίνωσαν το τέλος του γάμου τους ενώ η ηθοποιός το καλοκαίρι του 2011 βρήκε τον έρωτα στο πρόσωπο του ανιψιού του ιδιοκτήτη της Virgin Atlantic, Ned Rocknroll με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2012 στη Νέα Υόρκη.