H ταλαντούχα Maggie

H ταλαντούχα Maggie

Έχει καθιερωθεί ως η star του ανεξάρτητου κινηματογράφου κερδίζοντας το σεβασμό κοινού και κριτικών για το αστείρευτο ταλέντο της. Η εκπληκτική Maggie Gyllenhaal, υποψήφια για Oscar και για Χρυσή Σφαίρα, έχει επιλέξει να κρατήσει αποστάσεις από το Χολιγουντιανό star system και να συμμετέχει σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Η Maggie Ruth Gyllenhaal γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1977 στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της είναι ο σκηνοθέτης Stephen Gyllenhaal και μητέρα της η παραγωγός και σεναριογράφος Naomi Foner Gyllenhaal. Η επιτυχημένη καριέρα των γονιών της, οδήγησαν την οικογένεια όταν εκείνη ήταν ενός έτους στο Los Angeles και δύο χρόνια αργότερα ήρθε στον κόσμο ο αδερφός της, ο επίσης ηθοποιός Jake. Παρά το γεγονός ότι η οικογένειά της ήταν μέρος της βιομηχανίας του Χόλιγουντ, η ζωή στο σπίτι απείχε πολύ από εκείνη των celebrities με τους περισσότερους φίλους των γονιών της να είναι κυρίως ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες. Η Maggie πήγε στο διάσημο σχολείο Harvard-Wakeland και παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε σε δύο ταινίες του πατέρα της, στις "Waterland" το 1992 και "A Dangerous Woman" ένα χρόνο μετά, διατηρούσε πολύ χαμηλό προφίλ. Μετά την αποφοίτησή της, το 1995 επέστρεψε στη γενέτειρά της προκειμένου να σπουδάσει Φιλολογία στο Columbia University. Η Maggie θέλοντας να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της χωρίς την οικονομική στήριξη των γονιών της μέχρι την αποφοίτησή της το 1999 εργαζόταν ως σερβιτόρα και ζούσε σε ένα φθηνό διαμέρισμα στο Brooklyn. Ενώ συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες του πατέρα της, πριν επιστρέψει στην Αμερική έκανε μια στάση στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στη Royal Academy of Dramatic Arts.

Το 2000 εμφανίστηκε στην ταινία "Cecil B. Demented" και ένα χρόνο μετά ακολούθησε το πολύ επιτυχημένο "Donnie Darko", δίπλα στον αδερφό της.

Συνέχισε με τις ταινίες "Riding in Cars with Boys" το 2001 και "40 Days and 40 Nights" το 2002, πριν έρθει η μεγάλη της στιγμή με την ταινία "Secretary" την ίδια χρόνια. Αυτή η ταινία εδραίωσε τη θέση της και της χάρισε αρκετές υποψηφιότητες μεταξύ των οποίων και για Χρυσή Σφαίρα.

Η επιτυχία της άνοιξε περισσότερες πόρτες και η Maggie εμφανίστηκε στις ταινίες "Confessions of a Dangerous Mind" και "Adaptation" του Charlie Kaufman για τις οποίες κέρδισε δύο Chicago Film Critics Association Award για την πιο πολλά υποσχόμενη ηθοποιό.

Μετά το "Mona Lisa Smile" το 2003 με τη Julia Roberts, πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες που αφορούσαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στις "The Great New Wonderful" το 2005 και "World Trade Center" του Oliver Stone το 2006. Η ηθοποιός το 2005 σε συνέντευξή της είχε δηλώσει πως υπεύθυνη κατά κάποιο τρόπο για την τραγωδία είναι η Αμερική, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Μια δεύτερη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα ήρθε το 2006 για την ερμηνεία της στην ανεξάρτητη ταινία "SherryBaby" αποδεικνύοντας την ικανότητά της να διατηρεί μια ισορροπία ανάμεσα στις εμφανίσεις της σε υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ και σε ανεξάρτητες παραγωγές, τις οποίες όπως έχει παραδεχτεί αγαπάει περισσότερο.

Μετά το "Paris, Je T’aime" και το "Monster House", το 2008 υποδύθηκε τη Rachel Dawes, στο "The Dark Knight" του Christopher Nolan.

Το 2009 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για εκείνη καθώς κέρδισε μια υποψηφιότητα για Oscar για την ταινία "Crazy Heart" ενώ ακολούθησαν οι ταινίες "Nanny McPhee Returns" το 2010, "Hysteria" το 2011 και "Won’t Back Down" το 2012.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, το 2002 συνάντησε σε ένα πάρτι τον πολύ καλό φίλο του αδερφού της Peter Sarsgaard και δύο χρόνια μετά το ζευγάρι ανακοίνωσε τον αρραβώνα του. Το 2006 η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε με τον ερχομό της κόρης τους Ramona και το 2009 παντρεύτηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, η οικογένεια, στην οποία έχει προστεθεί και η Gloria Ray, ζει στο Brooklyn της Νέας Υόρκης.