So chic!

Kristin Scott Thomas

Το 2003 η βασίλισσα Ελισάβετ της απένειμε τον τιμητικό τίτλο OBE για την προσφορά της στη δραματική τέχνη ενώ δύο χρόνια μετά η γαλλική κυβέρνηση της απένειμε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής. Η Kristin Scott Thomas έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή μας με το αδιαμφισβήτητο υποκριτικό ταλέντο της αλλά και με την κομψότητα που διαθέτει, μάλιστα πριν από λίγους μήνες η Guardian τη συμπεριέλαβε στις 50 πιο καλοντυμένες κυρίες άνω των 50.  

Η Kristin Scott Thomas γεννήθηκε το Μάιο του 1960 στο Redruth της Cornwall και μεγάλωσε στο Dorset της Αγγλίας. Ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά της Deborah και του Simon, ο οποίος ήταν πιλότος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. Η Kristin σε ηλικία τεσσάρων χρόνων έχασε τον πατέρα της σε αεροπορικό δυστύχημα και η μητέρα της λίγο καιρό μετά το θάνατό του παντρεύτηκε έναν άλλο πιλότο του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. Η τραγωδία όμως "χτύπησε" δύο φορές την Kristin καθώς σε ηλικία 11 χρόνων έχασε και τον πατριό της με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Παρά το γεγονός ότι η μητέρα της πριν παντρευτεί είχε σπουδάσει υποκριτική, δε δεχόταν η κόρη της να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Η Kristin όμως το είχε αποφασίσει…Παράτησε το σχολείο στα 16 της προκειμένου να μπει στο London's Central School of Speech and Drama και να γίνει καθηγήτρια υποκριτικής. Στα 18 της όμως μετά από κάποια αρνητικά σχόλια που άκουσε για το ταλέντο της, αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές της και να πάει στο Παρίσι. Αρχικά σχεδίαζε ένα ταξίδι διάρκειας δύο εβδομάδων με φίλους αλλά εξελίχθηκε σε ταξίδι ζωής καθώς συνάντησε και ερωτεύτηκε τον Γάλλο γυναικολόγο Francois Olivennes με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1988 και απέκτησαν τρεις γιους.

Η νεαρή Kristin στο Παρίσι εργαζόταν ως baby sitter μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιώντας ότι έχει σταματήσει να κυνηγάει το όνειρό της, αποφάσισε να συνεχίσει τα μαθήματα υποκριτικής στη σχολή Ecole Nationale Superieure des Arts et Techniques du Theatre.

Το 1986, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει την καριέρα της με κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις, ήρθε ο πρώτος της ρόλος στη μεγάλη οθόνη στην ταινία "Under the Cherry Moon" με τον Prince. Η ηθοποιός συνέχισε την πορεία της με ρόλους κυρίως σε γαλλικές ταινίες ωστόσο μέχρι τη δεκαετία του ‘90 δεν είχε καταφέρει να τραβήξει την προσοχή του κοινού.

Το 1992 εμφανίστηκε στην αριστουργηματική ταινία του Roman Polanski "Bitter Moon" και δύο χρόνια μετά ήρθε η πρώτη μεγάλη επιτυχία με την ταινία "Four Weddings and a Funeral". Η ταινία "έσπασε" τα ταμεία, ήταν υποψήφια για δύο Oscar ενώ η Kristin εκτός από εξαιρετικές κριτικές κέρδισε βραβείο BAFTA.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε στις ταινίες "Le Confessional" και "Angels and Insects" μέχρι που το 1996 ήρθε ο ρόλος της Katharine Clifton στην ταινία "The English Patient", ο οποίος απογείωσε την καριέρα της. Η εξαιρετική της ερμηνεία της χάρισε μια υποψηφιότητα για Oscar αλλά και για άλλα βραβεία μεταξύ των οποίων Χρυσή Σφαίρα, Bafta, Satellite και Screen Actors Guild.

Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην υπερπαραγωγή "Mission Impossible" με τους Tom Cruise και Jon Voight, το 1998 στην ταινία "The Horse Whisperer" με τον Robert Redford και το 1999 στο "Random Hearts" με τον Harrison Ford.

Η Kristin συνέχισε να εργάζεται στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αγγλία και παρά το γεγονός ότι δεν έχει επαναλάβει την επιτυχία του 1996, παραμένει το ίδιο αγαπητή ηθοποιός. Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα της μέχρι σήμερα ήταν το 2001 με την ταινία "Gosford Park", όπου βραβεύτηκε με Satellite και Screen Actors Guild Award και το 2008 με την ταινία "I’ve loved you so long" όπου ήταν υποψήφια για αρκετά βραβεία μεταξύ των οποίων Bafta, Cesar, Χρυσή Σφαίρα και Satellite.   

Η Kristin Scott Thomas είναι γνωστή για την άρνησή της να δίνει συνεντεύξεις και μέχρι το 2003 είχε καταφέρει να διαφυλάξει την προσωπική της ζωή. Εκείνη τη χρονιά όμως φιγούραρε στα πρωτοσέλιδα των σκανδαλοθηρικών περιοδικών λόγω του ειδυλλίου της με τον κατά 13 χρόνια μικρότερό της ηθοποιό Tobias Menzies, με τον οποίο γνωρίστηκαν στη σκηνή παίζοντας το έργο του Chekhov "Οι τρεις αδερφές". Το 2005 ανακοινώθηκε πως μετά από 17 χρόνια γάμου και τρία παιδιά τους Hannah, Joseph και George, η Kristin χώρισε με το σύζυγό της. Σήμερα, ζει μόνιμα στο Παρίσι με τους δύο μικρότερους γιους της και στα 53 της χρόνια δηλώνει πως δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις ρυτίδες της, της αρέσει να συμβαδίζει με την ηλικία της και δε θα την άλλαζε με τίποτα.