Η σταρ του “Homeland”

Στην εφηβεία της κέρδισε εξαιρετικές κριτικές αλλά και μια Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην τηλεοπτική σειρά "My So-Called Life" ενώ αργότερα αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από την καριέρα της προκειμένου να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Yale και να γνωρίσει τον εαυτό της. Σήμερα, η Κλερ Ντέινς γνωρίζει την επιτυχία μέσα από τη σειρά "Homeland", στην οποία υποδύεται μία πράκτορα της CIA.

Η Κλερ Ντέινς γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1979, στη Νέα Υόρκη. Άρχισε να παθιάζεται με την υποκριτική από την ηλικία των έξι ετών, όταν άρχισε να σπουδάζει σύγχρονο χορό και πήρε μια γεύση από τη ζωή πάνω στη σκηνή. Οι γονείς της, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο, τη στήριξαν από την αρχή σε αυτό που ήθελε να κάνει κι έτσι η Κλερ κάθε Σάββατο παρακολουθούσε μαθήματα υποκριτικής. Μετά από κάποιες εμφανίσεις της στη μεγάλη οθόνη, μεταξύ των οποίων και στη σειρά του NBC "Law & Order", το 1992 κέρδισε το ρόλο της Angela Chase στη σειρά του ABC, "My So Called Life", ο οποίος της χάρισε εξαιρετικές κριτικές και μία Χρυσή Σφαίρα.

Μετά από 19 επεισόδια η σειρά ολοκληρώθηκε ωστόσο η Ντέινς είχε ήδη αρχίσει να κάνει τα πρώτα σοβαρά βήματα της στον κόσμο του κινηματογράφου. Το 1994 έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη με την ταινία "Little Women" και ένα χρόνο μετά εμφανίστηκε στην ταινία "How to Make an American Quilt". Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90, η καριέρα της είχε ανοδική πορεία. Συμπρωταγωνίστησε με το Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην ταινία "Romeo and Juliet" το 1996, είχε έναν σπουδαίο ρόλο στην ταινία "The Rainmaker" το 1997 και υποδύθηκε την Cosette στην ταινία "Les Misérables" ένα χρόνο μετά.

Ωστόσο, κάτι δεν της πήγαινε καλά…Το 1998, έβαλε την καριέρα της στην αναμονή για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Yale. "Έπρεπε να βρω τον εαυτό μου", έχει πει, "είχα παίξει τόσο πολλούς ρόλους, αλλά πραγματικά δεν ήξερα ποια είμαι…". Δύο χρόνια μετά άρχισε να ασχολείται πάλι με την καριέρα της, επιστρέφοντας σε πρώτη φάση με μικρούς ρόλους όπως στην ταινία "The Hours" το 2002, ενώ το 2003 πρωταγωνίστησε στο "Terminator 3: Rise of the Machines". Ακολούθησαν ενδιαφέροντες ρόλοι σε αρκετές ταινίες όπως στις "Shopgirl" το 2005, "Evening" και "Stardust" το 2007 και παράλληλα συνέχισε τις εξαιρετικές εμφανίσεις της στη μικρή οθόνη. Το 2009 υποδύθηκε μια αυτιστική γυναίκα στην ταινία της HBO "Temple Grandin", κερδίζοντας το πρώτο της Emmy. Η επόμενη μεγάλη επιτυχία της στην τηλεόραση, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, είναι η σειρά "Homeland", στην οποία υποδύεται μία πράκτορα της CIA. Η Ντέινς για αυτό το ρόλο εκτός από διθυραμβικές κριτικές έχει κερδίσει αρκετά βραβεία μεταξύ των οποίων δύο Χρυσές Σφαίρες, τρία Emmy και δύο Screen Actors Guild Awards.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, μετά τις σχέσεις της με τους Ben Lee και Billy Crudup, το 2006 συναντήθηκε με τον Hugh Dancy στα γυρίσματα της ταινίας "Evening" και το 2009 παντρεύτηκαν στη Γαλλία ενώ η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε το 2012 με τον ερχομό του γιου τους.