Η αγαπημένη αντιστάρ του Χόλιγουντ

Οπλισμένη με ταλέντο και ένα φλογερό ταπεραμέντο που κόβει την ανάσα έχει όλο το Χόλιγουντ στα πόδια της. Κι όμως...εκείνη προτιμάει να είναι έξυπνη παρά σταρ του κινηματογράφου...Η Natalie Portman με ένα Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία "Black Swan" και ένα πτυχίο ψυχολογίας από το Harvard αποδεικνύει ότι είναι και ευφυής και καλή ηθοποιός. 

Η Natalie Portman γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1981. Το πραγματικό της επίθετο είναι Hershlag, το οποίο άλλαξε για να προστατεύσει την οικογένειά της από τη δημοσιότητα. Ο πατέρας της είναι γιατρός και η μητέρα της μάνατζέρ της. Η οικογένειά της μετακόμισε στην Ουάσιγκτον όταν εκείνη ήταν τριών χρόνων και μετά εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη. Η Natalie, η οποία ξεκίνησε μπαλέτο σε ηλικία τεσσάρων χρόνων, έδειξε από πολύ μικρή ότι θα ασχοληθεί με το χώρο του θεάματος καθώς έδινε παραστάσεις στο υπόγειο του σπιτιού της. Στην ηλικία των 8 αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος όταν παρακολούθησε σε ένα συνέδριο ιατρικής που πήγε με τον πατέρα της μία πειραματική χειρουργική επέμβαση με λέιζερ σε κοτόπουλο.

Μεγαλώνοντας σε ένα εβραϊκό περιβάλλον έμαθε από πολύ μικρή τη σημασία της εκπαίδευσης και της σκληρής δουλειάς. Σε μια συνέντευξη της μιλώντας για τους γονείς της είχε πει: "Οι γονείς μου πίστευαν ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι σπουδαίο. Αν περίμεναν κάτι λιγότερο από μένα δε θα ήμουν αυτή που είμαι σήμερα".

Όταν ήταν 10 χρόνων την προσέγγισε συνεργάτης της εταιρείας καλλυντικών Revlon και της πρόσφερε δουλειά ως μοντέλο. Η Natalie, η οποία ονειρευόταν να κάνει μία καριέρα στο Broadway, αρνήθηκε. "Διατήρησα την ψυχραιμία μου και του είπα ότι το όνειρό μου είναι να ασχοληθώ με την υποκριτική". Και πράγματι το όνειρό της έγινε πραγματικότητα καθώς τρία χρόνια μετά έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στην ταινία του Luc Besson "Leon", δίπλα στον Jean Reno.

Η Natalie υποδύθηκε ένα 12χρονο κορίτσι τη Matilda, η οποία είδε μπροστά στα μάτια της να δολοφονούνται οι γονείς της και ανέλαβε το ρόλο του εκδικητή δίπλα σε έναν επαγγελματία εκτελεστή. Οι κριτικές που απέσπασε η νεαρή ηθοποιός ήταν εξαιρετικές, μάλιστα ο διάσημος σκηνοθέτης σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να πραγματοποιήσει το "Leon 2", απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο αν η Portman θα ήθελε να συμμετάσχει στην ταινία.

Η αναγνωρισιμότητα που κέρδισε της δυσκόλεψε τη ζωή στο σχολείο καθώς οι συμμαθητές της δε μπορούσαν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι ανάμεσά τους βρίσκεται μία star. Η καριέρα της νεαρής ηθοποιού συνεχίστηκε με ρόλους σε εξαιρετικές ταινίες, όπως το "Heat" δίπλα στους Al Pacino και Robert De Niro, το "Beautiful Girls", το "Everyone says I love you" του Woody Allen και το "Mars Attacks" του Tim Burton.

Η Natalie ακόμα και στην ηλικία των 16 ήταν ιδιαίτερα επιλεκτική στις δουλειές της. Ήθελε οι ρόλοι που υποδύεται να αποτελούν πρότυπο για τα κορίτσια της ηλικίας της. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρνήθηκε να πρωταγωνιστήσει στη ταινία "Lolita" δίπλα στον Jeremy Irons. "Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος σε μία ταινία, ένα παιδί να έχει σεξουαλικές σχέσεις με ένα ενήλικα" είχε πει. Αντί για τη Lolita, λοιπόν, το 1996 προτίμησε να υποδυθεί την Anne Frank στο Broadway. Το 1999 αποφοίτησε με άριστα από το σχολείο κι έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Βασίλισσα Amidala μέσα από την υπερπαραγωγή "Star Wars".

Την ίδια χρονιά υποδύθηκε την κόρη της Susan Sarandon στην ταινία "Anywhere but here". Σε μία σκηνή έπρεπε να εμφανιστεί γυμνή κάτι που αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αλλαχτεί το σενάριο. Η Sarandon μιλώντας για τη συνεργασία τους έχει πει πως ένιωθε ότι δούλευε με κάποιον που είχε αντίστοιχη εμπειρία με εκείνη."Έχει μια φυσική χάρη που τη διαφοροποιεί από τους ηθοποιούς της γενιάς της".

Κι ενώ η μία πρόταση διαδέχεται την άλλη, η Natalie το 2000 παίρνει την απόφαση να τα παρατήσει όλα για να σπουδάσει ψυχολογία στο Harvard. "Δε με νοιάζει η καριέρα μου. Προτιμώ να είμαι έξυπνη παρά σταρ του κινηματογράφου", είχε δηλώσει μιλώντας για την απόφασή της. Στο Πανεπιστήμιο όλοι οι φοιτητές θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τη βασίλισσα Amidala κι εκείνη πιστεύει ότι οι περισσότεροι σκέφτονται ότι βρίσκεται εκεί επειδή είναι διάσημη κι όχι επειδή το αξίζει πραγματικά.

Το καλοκαίρι του 2001 υποδύθηκε τη Nina στο "Γλάρο" του Τσέχωφ δίπλα στη Meryl Streep, ενώ το 2002 εμφανίστηκε στο "Star Wars 2". Μετά την αποφοίτησή της το 2003, ο επόμενος ρόλος της ήταν στην ταινία "Cold mountain" με τους Jude Law, Nicole Kidman και Renee Zellweger. Κι ενώ μέχρι τότε δεν είχε ακουστεί τίποτα για την προσωπική της ζωή, εκείνη τη χρονιά κυκλοφορούν φωτογραφίες της με τον ηθοποιό Gael Garcia Bernal. Η ερμηνεία της στην ταινία "Closer", την επόμενη χρονιά, της χάρισε μία Χρυσή Σφαίρα και την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Το 2005 εμφανίστηκε στην ταινία "V for Vendetta" και για τις ανάγκες του ρόλου αναγκάστηκε να ξυρίσει το κεφάλι της. "Δε μπορώ να σταματήσω να τρίβω το κεφάλι μου", είχε πει σε συνέντευξή της "είναι τόσο μαλακό που θα μπορούσα να το κρατήσω για λίγο".

Ακολούθησαν αρκετές ταινίες όπως οι "Goya's Ghosts", "My blueberry nights", "Τhe other woman", "New York, I love you" μέχρι που ήρθε το Oscar για την ερμηνεία της στην ταινία "Black Swan".

 

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων γνώρισε το χορευτή και χορογράφο Benjamin Millepied με τον οποίο τον Ιούνιο του 2011 απέκτησαν ένα αγοράκι. Τον Αύγουστο που μας πέρασε το λαμπερό ζευγάρι αντάλλαξε όρκους αγάπης μπροστά σε λιγοστούς συγγενείς και φίλους. Η Portman μιλώντας στη Μadame Figaro για τη νέα σελίδα στη ζωή της είπε: "Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την προσωπική μου ζωή. Έρχεται πάντα πρώτη και δίνει νόημα στη ζωή μου, όλα τα άλλα είναι επιφανειακά".