Μέριλ Στριπ: Η σιδηρά κυρία του Χόλιγουντ

Κάθε φορά εκπλήσσει το κοινό με την απόλυτη ερμηνεία της, ό,τι ρόλο κι αν ενσαρκώνει, κωμικό η δραματικό.

Σε ηλικία 63 χρόνων σήμερα, με τη χλωμή σχεδόν διάφανη επιδερμίδα, τα ξανθά μαλλιά και τα ευφυή μπλε μάτια παραμένει το ίδιο "περίεργα όμορφη", με τη γοητεία της να αντιστέκεται στο χρόνο... Ο λόγος για τη Meryl Streep, αδιαμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου.     

Τα πρώτα βήματα

Η Mary Louise Streep γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1949 στο Summit του New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πατέρας της Harry Streep ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας και η μητέρα της Mary, έμπορος τέχνης. Έχει δύο μικρότερα αδέλφια τον Harry και τoν Dana. Από τα δώδεκα της χρόνια ξεκίνησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού δίπλα στην παγκοσμίου φήμης Estelle Liebling με σκοπό να γίνει τραγουδίστρια της όπερας. Στο Γυμνάσιο, όμως, άλλαξε κατεύθυνση καθώς έβαλε στόχο να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή κορίτσια του σχολείου. Έβαψε τα μαλλιά της ξανθά, μπήκε στην ομάδα μαζορετών, άλλαξε το όνομα της σε Meryl και συμμετείχε στις σχολικές παραστάσεις του σχολείου. Τότε αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική τέχνη. Μετά την αποφοίτησή της γράφτηκε στο Κολέγιο Vassar από όπου κέρδισε υποτροφία για τη δραματική σχολή του Yale. Το 1975 ολοκλήρωσε τις σπουδές της και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.

Καριέρα & Έρωτας

Η καριέρα της ως ηθοποιός ξεκίνησε επί σκηνής αποσπώντας καλές κριτικές. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε το 1977 με την ταινία "Julia" κι ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η κλασική ταινία "The deer hunter". Η ταίνια αυτή για τη Meryl αποτέλεσε σταθμό στη ζωή της καθώς εκτός από την παγκόσμια αναγνώριση και τις πολλές υποψηφιότητες για βραβεία, ανάμεσά τους και την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου, γνώρισε τον πρώτο έρωτα της ζωής της, τον ηθοποιό John Cazale. Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε αλλά δυστυχώς μετά από λίγο καιρό ο John Cazale προσβλήθηκε από καρκίνο των οστών και σύντομα έχασε τη μάχη με το θάνατο.

Έξι μήνες αργότερα όμως γνώρισε τον μέχρι σήμερα σύζυγό της, τον γλύπτη Donald Gummer με τον οποίο έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Ο αδερφός της Harry του είχε ζητήσει να επισκεφθεί το σπίτι της διότι ήθελε να κάνει κάποιες επισκευές. Μόλις συναντήθηκαν ερωτεύτηκαν και το Σεπτέμβριο του 1978 παντρεύτηκαν. "Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς τον άντρα μου. Θα ήμουν νεκρή, συναισθηματικά τουλάχιστον, αν δεν τον είχα γνωρίσει" έχει πει.

Το 1980 η Meryl κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ για την ταινία "Kramer vs Kramer" και το 1983 το δεύτερο για την ταινία "Sophie’s Choice". Στην πολύχρονη καριέρα της έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές σπουδαίες ταινίες όπως "The Bridges of Madison County","The French Lieutenant’s Woman","Out of Africa","Ironweed","A Cry in the Dark ","Adaptation","The Hours". Τελευταία της διάκριση, το βραβείο Όσκαρ για την ταινία "The Iron Lady", όπου εντυπωσίασε ως Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Meryl Streep κατέχει το ρεκόρ της ηθοποιού με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ στην ιστορία του κινηματογράφου. Σχολιάζοντας αυτή την πρωτιά έχει πει "είμαι η γυναίκα που έχει χάσει τα περισσότερα Όσκαρ!".

Φιλανθρωπική δράση

Αξίζει να σημειωθεί η έντονη φιλανθρωπική της δράση. Η ηθοποιός προσφέρει συχνά το όνομά της και το χρόνο της για να συνδράμει στις προσπάθειες των οργανώσεων που ασχολούνται με το ΑIDS, τον αναφαλβητισμό, τη φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, ήταν επικεφαλής στον αγώνα κατά της χρήσης του Alar, ενός φυτοφαρμάκου που χρησιμοποιούσαν οι βιομηχανίες σε διάφορα τρόφιμα, ενός αγώνα που οδήγησε σε νόμο για την απαγόρευσή του.