Η Ελληνίδα φωτογράφος που πρωταγωνιστεί στα ξένα Μέσα

Η Ελληνίδα φωτογράφος που πρωταγωνιστεί στα ξένα Μέσα

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Vice, Huffington Post, Daily Mail είναι ενδεικτικά κάποια από τα δημοφιλή ξένα Μέσα που φιλοξενούν τη σειρά φωτογραφιών και συνεντεύξεις της Πηνελόπης Κολιοπούλου, της 26χρονης φωτογράφου που μέσα από το project της με τίτλο “Self Portraits” μας παρουσιάζει 22 τελείως διαφορετικά μεταξύ τους ερωτευμένα ζευγάρια σε στιγμές της καθημερινότητάς τους. Η Πηνελόπη δε χρειάστηκε να ψάξει πολύ να βρει τα μοντέλα που θα ποζάρουν καθώς η ίδια "παίζει" και τους δύο ρόλους, αναπαριστώντας και τον άντρα και την γυναίκα. Η Πηνελόπη Κολιοπούλου τα τελευταία τρία χρόνια ζει στο Λονδίνο, τη βρήκαμε και μας μίλησε για το project της, τα σχέδια της για το μέλλον αλλά και το πώς είναι για εκείνη η ιδανική σχέση.   

Αρχικά θα ήθελα να μας πείτε πώς προέκυψε το project και γιατί επιλέξατε να υποδυθείτε και τους δύο ρόλους;

Το project είναι το πρακτικό κομμάτι της πτυχιακής μου για το master που έκανα στο University of the Arts. Το θεωρητικό κομμάτι είχε αναφορές στη θεωρία του gender performativity της Judith Butler, σύμφωνα με την οποία όλοι έχουμε θηλυκά/κοριτσίστικα και ανδρικά/αγορίστικα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά μας, και το τι θεωρείται αρσενικό και θηλυκό ως συμπεριφορά ή ως χαρακτηριστικό, (εκτός από το φύλο μας, που είναι προφανές) είναι δημιουργήματα της κοινωνίας μας. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι όλες οι προηγούμενες δουλειές μου ήταν αυτοπορτραίτα ήταν οι δυο βασικοί λόγοι που επέλεξα να υποδυθώ και τους δυο ρόλους.

Πώς ήταν η εμπειρία να υποδύεστε τον άνδρα;

Όλοι οι χαρακτήρες που έχω στις φωτογραφίες μου είναι ρόλοι, επομένως δε μπορώ να τους διαχωρίσω σε γυναίκες και άνδρες. Θεωρώ ότι μου ήταν πιο εύκολο να υποδυθώ το αγόρι με τις φαβορίτες και τη μαύρη μπλούζα, απ'ό, τι την κυρία που διαβάζει το γαστρονόμο, καθώς έχουμε περισσότερα κοινά. Όπως ανέφερα όλοι έχουμε ανδρικά και θηλυκά χαρακτηριστικά κι εγώ έχω πολλά αγορίστικα χαρακτηριστικά ούτως η άλλως στην εμφάνισή μου, στη συμπεριφορά μου, στις συνήθειές μου.

Πώς έγινε η επιλογή των ζευγαριών; Είναι ζευγάρια που γνωρίζετε;

Δεν είναι τόσο ζευγάρια που γνωρίζω, όσο στερεότυπα ζευγαριών που παρατηρώ. Σίγουρα με έχουν επηρεάσει πολύ τα ζευγάρια στο άμεσο περιβάλλον μου, αλλά προσπάθησα να απεικονίσω την καθημερινότητα πολλών διαφορετικών ζευγαριών.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας;

Το κορίτσι με τα γυαλιά ηλίου και το αγόρι με τις φαβορίτες.

Υπάρχει κάποιο που κατά τη γνώμη σας έχει την τέλεια σχέση;

Όχι.

Πώς είναι για εσάς η τέλεια σχέση;

Εκτός από την αμοιβαία έλξη που πρέπει να υπάρχει. Με ειλικρίνεια, κατανόηση να βάζεις συνεχώς τον εαυτό σου στη θέση του άλλου) και με αποδοχή του άλλου όπως είναι και όχι όπως θα μπορούσε να γίνει. Και με απόλυτη ελευθερία και εμπιστοσύνη.

Με ποιο ζευγάρι ταυτίζεστε περισσότερο;

Με το κορίτσι με τα γυαλιά ηλίου και το αγόρι με τις φαβορίτες.

Υπάρχουν κάποιες σκηνές τις οποίες έχετε ζήσει; Είναι βιωματικές οι φωτογραφίες;

Ελπίζω ότι αυτές είναι σκηνές που όσοι έχουν βρεθεί σε μια σχέση τις έχουν ζήσει, πέρα από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που έχω προσάψει στους χαρακτήρες μου (εμφάνιση, κοινωνική τάξη κλπ) προσπάθησα να απεικονίσω στιγμές οικειότητας μεταξύ δυο ανθρώπων, που θεωρώ ότι είναι από τα πιο ωραία πράγματα που προκύπτουν από μια σχέση.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στο κοινό μέσα από αυτές τις φωτογραφίες;

Θέλω να πω ιστορίες για το πώς είναι να ζεις σε μια σχέση. Δεν προσπάθησα να περάσω κάποιο μήνυμα. Επίσης πιστεύω πως κάθε φωτογραφία/ζευγάρι περνάει και διαφορετικό.

Γνωστά ξένα Μέσα έχουν φιλοξενήσει τις φωτογραφίες σας, ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Ήταν κάπως ξαφνικό, χάρηκα και με άγχωσε λίγο.

Πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη φωτογραφία;

Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που το πήρα απόφαση, απλά όσο έκανα έργα στο πανεπιστήμιο, έκανα όλο και περισσότερες φωτογραφίες, μέχρι που κατέληξα να κάνω μόνο φωτογραφίες. Δεν είχα ποτέ κανένα ιδιαίτερο πάθος με τη φωτογραφία.

Τι σας γοητεύει περισσότερο;

Να σκηνοθετώ ιστορίες ή αστείες φωτογραφίες.

Πώς είναι η ζωή στο Λονδίνο; Υπάρχει κάτι που σας λείπει από την Ελλάδα;

Η ζωή στο Λονδίνο είναι πολύ ενδιαφέρουσα και απολαμβάνω την ελευθερία έκφρασης που μου δίνει η πόλη. Από την Ελλάδα μου λείπει η θάλασσα όταν είναι καλοκαίρι.

Ποιο είναι το επόμενο project που ετοιμάζετε;

Το 2013 έκανα ένα photographic diary που θα τελειώσει τον άλλο μήνα. Πέρα από αυτό δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Θα ήθελα να κάνω κι άλλα ζευγάρια, γιατί πιστεύω πως έχουν περιθώρια εξέλιξης.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Ένα μεταπτυχιακό στη φωτογραφία και προς το παρόν θα συνεχίσω εδώ, στο Λονδίνο.