Η Κοκό Σανέλ της Οικονομίας

Συγκαταλέγεται στις δέκα πιο ισχυρές γυναίκες της λίστας του Forbes αλλά και στους πιο καλοντυμένους ανθρώπους του πλανήτη, σύμφωνα με το περιοδικό "Vanity Fair". Όλος ο ανδρικός πληθυσμός της διεθνούς πολιτικής σκηνής την καλοπιάνει και εκείνη κολακεύεται όταν απεικονίζεται ως ντομινατρίξ που μαστιγώνει τους τραπεζίτες. Ο λόγος, για τη σιδηρά κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ ή αλλιώς την κυρία Κοκό Σανέλ της Oικονομίας, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν λόγω της εμμονής της με τα ταγιεράκια του διάσημου γαλλικού οίκου μόδας.

Η 56χρονη Κριστίν Μαντλιν Οντέτ Λαλουέτ είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως θα διαπιστώσετε όμως στην καριέρα της έχει υπάρξει πολλές φορές "η πρώτη γυναίκα που...".

Η Κριστίν Λαγκάρντ γεννήθηκε στο Παρίσι. Η μητέρα της Νικόλ ήταν δασκάλα και ο πατέρας της Ρόμπερτ, Πανεπιστημιακός καθηγητής αγγλικής φιλολογίας. Υπήρξε αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης και στην ηλικία των 15 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο εθνικό πρωτάθλημα. Σε ηλικία 17 χρόνων, μετά το θάνατο του πατέρα της, πήγε για σπουδές με υποτροφία σε ιδιωτικό σχολείο θηλέων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπου τελειοποίησε τα Αγγλικά της. Μετά την αποφοίτησή της από τη Νομική Σχολή στο Παρίσι, έκανε μεταπτυχιακό στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Aix-en-Provence.

Το 1981 επέστρεψε στις ΗΠΑ κι εργάστηκε στο αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Baker & McKenzie. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε την προεδρεία της επιχείρησης. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε πάντα πάθος με την πολιτική. Ως φοιτήτρια, υπήρξε βοηθός του Ουίλιαμ Κοέν στο Κογκρέσο ενώ έδωσε δύο φορές εξετάσεις για να μπει στη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης αλλά απέτυχε.

Το 2004, ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ της απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και ένα χρόνο μετά έγινε Υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση του Ντομινίκ Ντε Βιλπέν. Τότε είναι που της έβγαλαν το παρατσούκλι "Κυρία Γκάφα",  γαλλιστί "Madame La Gaffe" καθώς λίγες ημέρες αφού ανέλαβε το υπουργείο χωρίς κανένα ίχνος διπλωματίας στράφηκε εναντίον των εργατικών δικαιωμάτων των Γάλλων. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι γαλλικές εξαγωγές επί των ημερών της έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Στη συνέχεια, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας και ένα μήνα μετά έγινε η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία αλλά και στα κράτη των G8 που αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών. Η συνέχεια είναι γνωστή. Μετά τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν το Μάιο του 2011 με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού της καμαριέρας στη Νέα Υόρκη, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέλαβε τα ηνία του ΔΝΤ.

Λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της στην Christiane Amanpour στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, είχε επισημάνει ότι οι γυναίκες στο χώρο εργασίας έχουν λιγότερη λίμπιντο και τεστοστερόνη απ' ό,τι οι άνδρες, μια παρατήρηση σχεδόν προφητική.

Ενα μελανό σημείο στην πορεία της είναι η υπόθεση του μεγαλοεπιχειρηματία και προσωπικού φίλου του Νικολά Σαρκοζί, Μπερνάρ Ταπί. Η Κριστίν Λαγκάρντ την περίοδο που ήταν Υπουργός Οικονομικών έδωσε τέλος στη διαμάχη του επιχειρηματία με την Credit Lyonnais, εγκρίνοντας το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του. Να θυμήσουμε ότι ο Μπερνάρ Ταπί κατηγορούσε  επι 16 χρόνια την τράπεζα για την πώληση μετοχών της εταιρείας Adidas. Το Γαλλικό Ειδικό Δικαστήριο διεξάγει έρευνα για το ρόλο που διαδραμάτισε τότε η Κριστίν Λαγκάρντ κι αν αποδειχθεί ότι υπήρξε κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της κινδυνεύει με κάθειρξη 10 ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC είχε επισημάνει ότι είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να μπορέσει να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια. "Δε μπορείτε να τα έχετε όλα την ίδια στιγμή...Πρέπει να αποδεχθείτε ότι θα υπάρξουν αποτυχίες…" , είπε απευθυνόμενη στο γυναικείο κοινό. Πράγματι, η φιλόδοξη Κριστίν Λαγκάρντ έχει στο ενεργητικό της δύο διαζύγια. Ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο Βιλφρίντ Λαγκάρντ με τον οποίο απέκτησαν δύο γιους και ο δεύτερος ο επιχειρηματίας Ίχραν Γκίλμουρ. Τα τελευταία έξι χρόνια διατηρεί δεσμό με τον επιχειρηματία Ξαβιέ Τζιοκαντί.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι μια γυναίκα με πανάκριβα γούστα που δε διστάζει να ξοδέψει χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει αυτό που θέλει. Είναι χορτοφάγος, απεχθάνεται το αλκοόλ, αγαπά τα σπορ και την υγιεινή ζωή και έχει πάθος με την κηπουρική και τη μαγειρική.