Ελληνίδα, ετών 108, δεν έλαβε ποτέ κάρτα από τη βασίλισσα Ελισάβετ!

Του Γιώργου Λαμπίρη

Η Ελένη Σταμέλου είναι 108 ετών. Σύμφωνα μάλιστα με την επιθυμία της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, όσοι ηλικιωμένοι ξεπερνούν το φράγμα των 100, μπορούν να στέλουν mail στο βασιλικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να λαμβάνουν κάθε χρόνο ευχετήρια κάρτα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο η Ελένη Σταμέλου, δεν έλαβε ποτέ την κάρτα της βασίλισσας, όπως  τουλάχιστον διέρρευσε στον Τύπο. Κι αυτό γιατί όπως λέει στο news.gr, η νύφη της, Σούλα Σταμέλου, «όταν έγινε 100 ετών στείλαμε το σχετικό mail στη βασίλισσα. Κάναμε αυτή την κίνηση, γνωρίζοντας την πρωτοβουλία που είχε λάβει η βασίλισσα, να στέλνει ευχετήρια  κάρτα υπογεγραμμένη από την ίδια, σε όποιον έκλεινε τα 100, αλλά και κάθε χρόνο από εκεί και ύστερα στις γιορτές των Χριστουγέννων.  Παρόλ’ αυτά δεν λάβαμε καμία απάντηση. Στη συνέχεια ενημερώσαμε τη δημαρχία της περιοχής μας στο Περθ, κι εκείνοι ετοίμασαν ένα καδράκι συγχαρητηρίων και της το απένειμαν».

«Η γιαγιά Ελένη τα έχει 400», λέει η νύφη της. «Μπορεί να ξεχνάει καμία φορά τα πρόσφατα γεγονότα, διατηρείται όμως σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Αυτοεξυπηρετείται, πηγαίνει μόνη στο μπάνιο και περπατάει κανονικά».

Η κυρία Σταμέλου, η πρεσβύτερη, είναι σήμερα η γηραιότερη Ελληνίδα της Δυτικής Αυστραλίας και μία από τις γηραιότερες Ελληνίδες. «Έχει τέσσερα παιδιά, 12 εγγόνια και 25 δισέγγονα. Εγώ είμαι παντρεμένη με το δεύτερο από τα παιδιά της, ενώ εκείνη μένει με την κόρη της στο Περθ. Κατάγεται από τους Ανδρονιάνους Κύμης στην Εύβοια. Ήρθε στην Αυστραλία αρκετά χρόνια πριν και εγκαταστάθηκε, ενώ είναι η τελευταία επιζήσασα από τα 12 παιδιά – έξι αγόρια και έξι κορίτσια – της οικογένειάς της», λέει η νύφη της Σούλα Σταμέλου.

Μπορεί να μην έλαβε την βασιλική κάρτα, έχει όμως να λέει ότι το καλύτερο δώρο για εκείνη είναι η οικογένεια που δημιούργησε. Κι όταν τη ρωτούν για το μυστικό της μακροζωΐας, απαντάει αφοπλιστικά: «ξέρω να χαίρομαι το δώρο της ζωής».