Χημικά peeling: τι είναι και πως λειτουργούν ;

Αποτελούν μια από τις πιο διαδεδομένες μη επεμβατικές μεθόδους για διόρθωση ρυτίδων, υφής και μελαχρώσεων της επιδερμίδας, είτε από φυσικά αίτια όπως η γήρανση είτε από παθήσεις όπως η ακμή. Είναι μια μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί είτε πολύ ήπια στο σπίτι μας είτε από επαγγελματία δερματολόγο ή πλαστικό στην πιο ισχυρή αποτελεσματική του μορφή. Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την μέθοδο!

Τι είναι: κατα την διάρκεια μιας θεραπείας με χημικό peeling, εφαρμόζετε ελεγχόμενα στο δέρμα ένα τοξικό χημικό διάλυμα, το οποίο καταστρέφει ιστό της επιδερμίδας. Κάθε διάλυμα μπορεί να έχει διαφορετική ισχύ που μεταφράζεται ουσιαστικά στο πόσο βαθιά εισχωρεί στο δέρμα ανάλογα με την πάθηση που στοχεύει η θεραπεία. Μετά το peeling, το δέρμα αναδομείται μέσω της ανάπτυξης νέων κυττάρων από τα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας ή από μη καταστραμμένους θύλακες τρίχας.

Ποια είδη χημικού peeling υπάρχουν: η κατηγοριοποίηση τους γίνεται με βάση το πόσο δυνατά είναι, έτσι υπάρχει το επιφανειακό, το μεσαίο και το βαθύ. Το επιφανειακό δεν καταστρέφει δέρμα κάτω από την επιδερμίδα, αλλά μόνο στην επιφάνεια της. Το μεσαίο εισχωρεί στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, την πρώτη κάτω από την επιφάνεια του. Ενώ το βαθύ εισχωρεί πολύ πιο βαθιά. Η ισχύς του peeling καθορίζεται από την ουσία και την ποσότητα του διαλύματος αλλά και από τον χρόνο δράσης του πάνω στο δέρμα, όσο πιο πολύ ώρα μένει τόσο πιο δυνατό μπορεί να γίνει. Οι πιο διαδεδομένες ουσίες είναι τα άλφα και βήτα υδροξεά, το τριχλωριοοξικό οξύ και η φαινόλη.

Ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος για χημικό peeling: άτομα τα οποία έχουν υποστεί ζημία από τον ήλιο όπως λεκέδες, πανάδες, λεπτές ρυτίδες καθώς και αλλοιώσεις ή σημάδια από ακμή.

Ποια είναι τα υπέρ ενός χημικού peeling: εφόσον γίνει σωστά, η εμφάνιση του δέρματος θα έχει πιο νεανική υφή και πιο ομοιόμορφη όψη και χρώση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες: όλοι όσοι υποβάλλονται σε χημικό peeling, περνάνε μια περίοδο ανάρρωσης της οποίας η διάρκεια καθορίζεται αναλόγως το βάθος του peeling. Στην πιο ήπια μορφή τους υπάρχει ερυθρότητα και «ξεφλούδισμα» του δέρματος για παραπάνω από δύο εβδομάδες. Στην πιο ισχυρή μορφή τους η περίοδος ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μήνες μέχρι την πλήρη αναδόμηση του δέρματος και πιθανές επιπλοκές αν δεν τηρηθούν σωστά οι προφυλάξεις και οι κανόνες υγιεινής, είναι η δημιουργία σημαδιών, μολύνσεων και η ενεργοποίηση των συμπτωμάτων του ιού του έρπη.

Μετά το χημικό peeling: η επιδερμίδα γίνεται εξαιρετικά ευαίσθητη κατά την διάρκεια της ανάρρωσης αλλά και μετά από αυτή. Συνεπώς χρειάζεται συνεχή εξειδικευμένη ενυδάτωση αλλά κυρίως αυστηρή αποχή και προστασία από την έκθεση στον ήλιο.