Λιποαναρρόφηση: τι γίνεται αν αυξηθεί το βάρος μετά ;

Είναι μια συζήτηση που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια: αν πάρεις κιλά μετά την λιποαναρρόφηση, αυτά κατανέμονται ισομερώς σε όλο το σώμα ή μόνο στις περιοχές όπου δεν έγινε η επέμβαση;

Για χρόνια οι ιατροί παρακολουθούσαν ασθενείς που απλά δεν μπορούν να βγουν από τον φαύλο κύκλο των πολλών θερμίδων και της μη επαρκούς σωματικής άσκησης , που ενώ δεν έπαιρναν λίπος στην κοιλία μετά από λιποαναρρόφηση, το αποθήκευαν όμως στα γύρω σημεία όπως οι βραχίονες, η πλάτη και το στήθος. Αυτές οι αναφορές, συμπεριλήφθηκαν σε περσινή έρευνα του περιοδικού ‘’Obesity” το περασμένο έτος, στην οποία οι ερευνητές κατέληξαν ότι το λίπος μπορεί να επιστρέψει στα σημεία που δεν έγινε η επέμβαση, σε διάστημα ενός έτους.

Σήμερα, μια έρευνα με 301 ασθενείς λιποαναρρόφησης, φαίνεται να προκαλεί αυτό το πόρισμα. Ο Eric Swanson, ένας πλαστικός χειρούργος από το Κάνσας, βρήκε ότι οι ασθενείς υπο παρακολούθηση ενός έτους, διατήρησαν τις αναλογίες τους μετά την λιποαναρρόφηση, δείχνοντας έτσι ότι δεν υπήρξε ανακατανομή του λίπους, εκτός από αυτούς που είχαν μεγάλη αύξηση σε βάρος.

Παρόλα αυτά η νέα έρευνα, δεν έρχεται για να «κλείσει» για πάντα αυτή την συζήτηση μέσα σε μια νύκτα. Σύμφωνα με τον Gerald Pitman, κλινικό καθηγητή πλαστικής στο πανεπιστήμιο ιατρικής της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι «η λιποαναρρόφηση είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να διορθώσει κάποιος την δυσανάλογη ποσότητα λίπους σε ορισμένα σημεία του σώματος, αλλά δεν είναι λύση στη μείωση βάρους. Όσοι κάνουν λιποαναρρόφηση δεν μπορούν μετά να τρώνε όσο θέλουν και να μην παίρνουν κιλά. Όσοι από αυτούς έχουν αύξηση του βάρους τους μετά την επέμβαση, συνήθως συγκεντρώνουν το λίπος στα σημεία όπου δεν έγινε θεραπεία»