Botox & Υαλουρονικό: οι απαντήσεις στους μύθους!

Είναι πλέον οι πιο συνηθισμένες θεραπείες για την διόρθωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Και οι δύο ουσίες κατατάσσονται στις μη επεμβατικές μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής αφού γίνονται χωρίς νάρκωση και με την χρήση μιας βελόνας. Αν και η χρήσεις τους είναι διαφορετικές πολλές φορές συγχέονται δημιουργώντας έτσι διάφορους μύθους γύρω από αυτές. Τι τελικά ισχύει για κάθε ουσία ;

Μύθος: το Botox & το Υαλουρονικό οξύ είναι τα ίδια.
Είναι δύο διαφορετικές ουσίες που πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι κάνουν το ίδιο πράγμα, να σβήνουν τις ρυτίδες. Είναι αλήθεια και οι δύο ουσίες μειώνουν την εμφάνιση των ρυτίδων αλλά λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Το botox χαλαρώνει τους μυς που εκχύνεται και έτσι οι ρυτίδες είναι λιγότερο εμφανείς. Ενώ, το υαλουρονικό οξύ, γεμίζει την γραμμή που σχηματίζεται από την ρυτίδα και έτσι πλέον δεν αυτή δεν φαίνεται.

Μύθος: το Botox ακινητοποιεί τις κινήσεις του προσώπου και τα συναισθήματα.
Εφόσον γίνει σωστά και σε σωστή αναλογία, το botox φαίνεται φυσικό και τα αισθήματα μπορούν ακόμα να εκφραστούν αντίστοιχα στο πρόσωπο. Αν όμως γίνει λάθος, τα αποτελέσματα είναι δραματικά αφού το βλέμμα παγώνει και το πρόσωπο φαίνεται πάντα ανέκφραστο.

Μύθος: το Botox μπορεί να προκαλέσει εθισμό
Η αλήθεια είναι ότι, οτιδήποτε μπορεί να μας κάνει να νοιώθουμε καλά μπορεί να εθιστούμε σε αυτό. Αν το αποτέλεσμα λοιπόν μετά από το botox σας αρέσει, θα θέλετε να το διατηρήσετε. Μόνο σε αυτό το ψυχολογικό πλαίσιο μπορεί να εθιστεί κάποιος και σε καμία περίπτωση σε οργανικά αιτία, λόγω της ουσίας.

Μύθος: το Botox κρατάει για έξι μήνες έως ένα χρόνο.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η επήρεια του είναι μέχρι τρείς μήνες. Ο λόγος που μπορεί να νομίζει κάποιος ότι κρατάει περισσότερο είναι ότι ο μυς που έχει δεχθεί την θεραπεία εκπαιδεύεται και έτσι καθώς φεύγει η επίδραση του, είναι λιγότερο πιθανό να αρχίσετε κατευθείαν να κάνετε την σύσπαση (έκφραση) που κάνατε πριν το botox.

Μύθος: το botox έχει μεγάλο χρόνο ανάρρωσης.
Ο ασθενείς δεν χρειάζεται καμία περίοδο ανάρρωσης καθώς δεν προκαλεί πόνο ή κάποια επιδερμική αλλοίωση, εφόσον έχουν τηρηθεί όλες οι σωστές προφυλάξεις και εξετάσεις πριν την εφαρμογή του, και τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Μύθος: η ηλιοθεραπεία μπορεί να κάνει την επίδραση του υαλουρονικού οξέος να λήξει πιο γρήγορα. 
Έχει αποδειχθεί ότι η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, μειώνει την ύπαρξη του υαλουρονικού οξέος. Συνεπώς αν θέλετε το αποτέλεσμα να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο θα πρέπει να αποφεύγεται τον ήλιο και να φοράτε τον υψηλότερο δείκτη SPF. Επίσης αντιοξειδοτικά συμπληρώματα όπως βιταμίνες C και Ε, μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση του.

Μύθος: το botox, όταν εισαχθεί σε ένα σημείο, μπορεί να μεταφερθεί σε όλο το σώμα και να επηρεάσει πιο απομακρυσμένες περιοχές του. 
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η έκχυση του botox γίνεται σε εξαιρετικά τοπικό επίπεδο της τάξεως του ενός εκατοστού της περιοχής που εισάγεται και δεν προχωράει πέρα από αυτό.