Lifting…Φωνής;

Είναι η τελευταία «πολυτέλεια» στην πλαστική χειρουργική, η οποία έχει σκοπό να κάνει την φωνή να έχει ένα πιο νεανικό άκουσμα. Στα παλαιότερα χρόνια, επεμβάσεις στις φωνητικές χορδές γινόντουσαν σε όσους ανθρώπους είχα υποστεί κάποια βλάβη λόγω τραυματισμού ή ασθένειας. Σήμερα, η κοσμητική επέμβαση για την φωνή, το “Voice Lift” γίνεται όλο και πιο γνωστό στον ηλικιακά μεγαλύτερο πληθυσμό, που μπορεί η βραχνάδα της φωνής να τους…προσθέτει χρόνια.

Επαγγελματίες που η φωνή είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που φθείρονται καθημερινά πάνω τους, όπως οι τραγουδιστές, οι τηλεφωνητές, οι δικηγόροι, ελπίζουν ότι αυτή η επέμβαση θα τους «σώσει» μερικά από τα χρόνια φθοράς που μπορεί να υποστεί η φωνή τους.

Υπάρχουν δύο είδη φωνητικού lifting: σε μερικές περιπτώσεις τοποθετούνται εμφυτεύματα μέσω μιας τομής στον λαιμό, τα οποία φέρνουν τις φωνητικές χορδές πιο κοντά μεταξύ τους. Επίσης μπορεί ο ιατρός να χρησιμοποιήσει λίπος, κολλαγόνο ή άλλες ουσίες προκειμένου να «μαλακώσει» τις χορδές και έτσι η φωνή να ακούγεται πιο νεανική.

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι υπάρχει ρίσκο σε μια τέτοια επέμβαση και ότι δεν πρέπει να γίνεται σε υγιείς φωνητικές χορδές. Ο λαρυγγολόγος και καθηγητής στο Harvard Medical School, Dr. Steven Zeitels, υποστηρίζει ότι είναι καθόλου σπάνιο, στην προσπάθεια να έρθουν οι φωνητικές χορδές πιο κοντά, να «κλείσουν». Έτσι η φωνή μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη από ότι ήταν πριν την επέμβαση.

Παρόλα αυτά οι αλλαγές στη φωνή σύμφωνα με τους ιατρούς δεν πρέπει να αγνοούνται καθώς μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι πιο σοβαρών παθήσεων όπως ένα πολύποδας, μια παραλυμένη φωνητική χορδή ή ακόμα και μια καρκινική αλλοίωση. Τα καλά νέα είναι ότι η ιατρική πλέον επιτρέπει την θεραπεία όλων αυτών των παθήσεων είτε με την παραδοσιακή χειρουργική είτε με laser.