Ένας στους τρεις ασθενείς ρινοπλαστικής πάσχουν από ψυχική διαταραχή!

Ερευνητές από το Βερολίνο, υποστηρίζουν ότι περίπου το 1/3 των ανθρώπων που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική επέμβαση, έχουν παράλληλα, συμπτώματα της διαταραχής σωματικής δυσμορφίας (body dysmorphic disorder/BDD), μιας πνευματικής κατάστασης όπου υπάρχει υπερβολική ανησυχία για φανταστικά ή μικρά ελαττώματα της εξωτερικής τους εμφάνισης, η οποία παρεμβαίνει στην καθημερινότητα τους!

Βασισμένοι σε αυτή την έρευνα, οι Βέλγοι προτείνουν ότι κάθε πλαστικός χειρούργος θα πρέπει να γνωρίζει την ύπαρξη αυτής της διαταραχής στον εκάστοτε πελάτη του. Το δείγμα αποτελούνταν από 266 ασθενείς που ενδιαφερόντουσαν να κάνουν ρινοπλαστική. Σε διάρκεια 16 μηνών, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 33% των ερωτηθέντων είχε μέτρια έως πολύ σοβαρά συμπτώματα της διαταραχής.

Η εμφανής διαφορά ήταν ότι μόλις το 2% των συμμετεχόντων χρειαζόντουσαν την ρινοπλαστικής για λόγους καθαρά ιατρικούς και όχι απλά για βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης.

Η βελγική ομάδα ερευνητών, σημείωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ισχυρή ανησυχία για την εμφάνιση τους, είχαν μια μύτη που αντικειμενικά θεωρούνταν κανονική σε μέγεθος και σχήμα. Επίσης, οι ίδιοι ασθενείς με αυτή την διαταραχή, είχαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και περισσότερα προβλήματα στην καθημερινότητα τους όπως προβλήματα στις σχέσεις τους και χαμηλή αυτο-εκτίμηση.

Το συμπέρασμα ήταν ότι, στην εξέταση ρουτίνας για την αξιολόγηση των κίνητρων της επιθυμίας για μια πλαστικής επέμβαση και της ψυχικής κατάστασης του ασθενή, οι πλαστική χειρούργοι θα πρέπει να υποψιάζονται την ύπαρξη αυτής της σοβαρής διαταραχής προκειμένου να αποφασίζουν αν ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για επέμβαση.