Ευρειαγγείες: σκληροθεραπεία ή laser ?

 

Είναι μια πάθηση των αγγείων που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στα πόδια και είναι διακριτή από την επιφάνεια του δέρματος. Συνήθως είναι λεπτές, λιγότερο από 2 χιλιοστά διάμετρο, πολυπληθείς και μαζεμένες σε «ομάδες» Μερικές φορές, προκαλούν επίπονα συμπτώματα όπως αίσθηση καψίματος ή πόνου αλλά ο πιο συχνός λόγος που τα άτομα καταφεύγουν στην θεραπεία τους, είναι ο αισθητικός!

Η λογική γύρω από τις δύο διαθέσιμες μορφές θεραπείας για την απάλειψη των ευρειαγγείων, είναι να προκαλέσουν μη αναστρέψιμο τραυματισμό στα προβληματικά αυτά αγγεία, έτσι ώστε μετά να κλείσουν και να μην μπορούν πλέον να τροφοδοτηθούν με αίμα. Σταδιακά μετά, το σώμα θα αποβάλει αυτή την φλέβα μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιείται σε κάθε τραυματισμό.

Ο χρόνος απάλειψης, εξαρτάται πάντα από το μέγεθος και το σημείο του αγγείου στα πόδια, με τα περισσότερα να εξαφανίζονται περίπου στις δύο με τρείς εβδομάδες και παύουν να υπάρχουν στις τέσσερεις με έξι εβδομάδες. Όμως τα μεγαλύτερα αγγεία που βρίσκονται κοντά στα πέλματα και τους αστραγάλους, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δύο-τρείς μήνες μέχρι νε εξαφανιστούν αλλά σίγουρα η εμφάνιση θα είναι βελτιωμένη.

Στη μέθοδο με το laser, τα αποτελέσματα είναι πιο απρόβλεπτα σε σχέση με την σκληροθεραπεία. Αυτό γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν βλέπουν καμία βελτίωση ενώ παράλληλα έχουν υποστεί δερματικούς τραυματισμούς που θεραπεύονται με εξαιρετικά αργό ρυθμό. Το laser για τις ευρειαγγείες είναι πολύ πιο χρονοβόρο σε συνεδρίες, αρκετά επίπονο σε σχέση με την σκληροθεραπεία , πιο ακριβό και το αποτέλεσμα δεν είναι εξασφαλισμένο.

Κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας laser, οι ακτίνες διαπερνούν το δέρμα και στην συνέχεια το επιφανειακό αγγείο της ευρειαγγείας. Η θερμότητα που προκαλείται από laser πήζει το αίμα μέσα στο αγγείο, προκαλώντας το έτσι να κλείσει και τελικά να μην λειτουργεί πλέον. Είναι μια αργή διαδικασία αφού κάθε σημείο αντιμετωπίζετε ανα χιλιοστό σε κάθε «χτύπημα».

Η σκληροθεραπεία αντίθετα, διαρκεί και στοιχίζει λιγότερο. Η θεραπεία είναι ενέσιμη και κατά την διάρκεια αυτής, εκχύνεται ένα ειδικό χημικό διάλυμα που σκληραίνει τα τοιχώματα του αγγείου με αποτέλεσμα να αποκόπτεται η παροχή αίματος σε αυτό και να αχρηστεύεται. Η διαδικασία διαρκεί από πέντε έως 30 λεπτά ανάλογα με το πόσες ευρειαγγείες υπάρχουν. Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα το είδος του διαλύματος που χρησιμοποιείται, κατά την ένεση μπορεί να δημιουργηθεί αίσθηση καψίματος και πόνου.

Αναλόγως πάντα την έκταση και το είδος των ευρειαγγείων, χρησιμοποιείται και η κατάλληλη μέθοδος. Η ευρειαγγείες συνήθως δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα υγείας και ο λόγος επέμβασης είναι καθαρά αισθητικός!