Πρωινό ξύπνημα και σχολείο!

Τα σχολεία ξεκίνησαν και αυτό σημαίνει -μεταξύ άλλων- πρωινό ξύπνημα! Οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου είναι πολλές, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής απόδοσης στις σχολικές υποχρεώσεις και στις λοιπές δραστηριότητες των παιδιών. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς, αλλά και σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μειωμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη και αύξηση βάρους. Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε;

Με δεδομένο ότι τα παιδιά του Δημοτικού πρέπει να κοιμούνται συνεχόμενα για 10-11 ώρες και οι έφηβοι για 9-10 ώρες, μια αποτελεσματική μέθοδος είναι η καθιέρωση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου τουλάχιστον μια βδομάδα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ορίζοντας μια σταθερή ώρα πρωινής έγερσης, σε συνδυασμό με τη θέσπιση της "ώρας που σβήνουν τα φώτα", μπορείτε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι πρώτες ημέρες θα είναι δύσκολες, ειδικά για τους έφηβους, θα υπάρχει γκρίνια, άρνηση, δυσφορία και ξεσπάσματα. Οφείλετε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην αποκλίνετε από το πρόγραμμα.

Ο παιδικός οργανισμός λατρεύει το σταθερό πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, παρά τις πρώτες αντιδράσεις, θα διαπιστώσετε σύντομα ότι το πρωινό ξύπνημα δεν είναι εφιάλτης και τα παιδιά, σαν καλοκουρδισμένα ρολόγια, θα ξυπνούν από μόνα τους την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα!

Για να ενισχύσετε την όλη προσπάθεια, καλό θα είναι την ώρα που πηγαίνουν για ύπνο να φροντίζετε για μειωμένο φωτισμό σε όλο το σπίτι, να μειώνετε την ένταση ήχου της τηλεόρασης, των τηλεφώνων και λοιπών συσκευών και να αποφεύγετε θορυβώδεις συζητήσεις με πολλές εντάσεις, γέλια και φωνές.

Πηγές

α) http://www.womansday.com/health-fitness/conditions-diseases/how-to-get-kids-to-sleep

β) http://kidshealth.org/parent/general/sleep/sleep.html

γ)"Κοιμήσου, παιδί μου. Πώς να λύσετε το πρόβλημα του ύπνου στα παιδιά", Δρ Εδουάρδ Εστιβίλ, 1995. Πρώτη ελληνική έκδοση 2004, Εκδόσεις Πατάκη.