Πώς να βοηθήσετε το ντροπαλό παιδί σας!

Το παιδί σας κρύβεται πίσω σας κάθε φορά που το χαιρετάει κάποιος ενήλικας; Στο πάρκο προσπαθείτε να του γνωρίσετε τα άλλα παιδάκια για να παίξει; Προφανώς το παιδί σας είναι ιδιαίτερα ντροπαλό κι εσείς θα πρέπει με κάθε τρόπο να το βοηθήσετε να ανοιχτεί και να βγει από το καβούκι του! Θέλετε να μάθετε ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;   

Πριν συναντήσετε καινούργιους ανθρώπους προετοιμάστε το παιδί σας αναφέροντάς του κάποια στοιχεία για αυτούς όπως πώς τους λένε, τι δουλειά κάνουν, πού μένουν, εάν έχουν κι εκείνοι παιδάκια κλπ. Με αυτό τον τρόπο το παιδί σας δε θα νιώθει ότι βρίσκεται σε εντελώς ξένο περιβάλλον.

Όταν γνωρίζετε κάποιον ενήλικα στο παιδί σας, εξηγήστε του πώς δε χρειάζεται να ανοίξει κουβέντα μαζί του, αλλά αρκεί μόνο να τον χαιρετήσει. Μετά από λίγο μπορείτε να βάλετε το παιδί σας στη συζήτηση και θα δείτε πώς μόλις "ζεσταθεί" θα είναι λιγότερο ντροπαλό.

Σε καμία περίπτωση μην πιέζετε το παιδί σας ωστόσο εάν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η ντροπή που αισθάνεται μπαίνει εμπόδιο στο σχολείο ή στο να κάνει καινούργιους φίλους, τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού.