Είναι το παιδί σας έτοιμο να βγει έξω να παίξει μόνο του;

Η εποχή που τα παιδιά έπαιζαν μόνα τους στις γειτονιές και οι γονείς ήταν ήσυχοι στο σπίτι έχουν περάσει…Πλέον οι κίνδυνοι είναι πολλοί ωστόσο όπως και να το κάνουμε το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο δίνει ευκαιρίες στο παιδί για ελεύθερη έκφραση και ανακάλυψη, του δίνει τη δυνατότητα να κάνει καινούργιους φίλους ενώ σύμφωνα με έρευνες η φυσική δραστηριότητα είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους. Σίγουρα λόγω του δύσκολου προγράμματός σας το να κάθεστε έξω και να παρακολουθείτε το παιδί σας να παίζει δεν είναι κάτι που θέλετε να βάλετε στη λίστα με τις υποχρεώσεις σας, όμως υπάρχουν κάποιες πράγματα που πρέπει να εξετάσετε ώστε να διαπιστώσετε εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να βγει έξω και να παίξει μόνο του!

Πως είναι η γειτονιά σας;

Ζείτε σε ένα δρόμο με κίνηση ή σε ένα ήσυχο μέρος; Είναι προστατευμένη η αυλή σας ή όχι; Γνωρίζετε καλά τους γείτονες σας; Θα προσέξουν το παιδί σας εάν χρειαστεί κάτι; Το πιο βασικό λοιπόν είναι να νιώθετε σίγουρη πως το παιδί σας δεν κινδυνεύει.

Ο χαρακτήρας του παιδιού σας

Το παιδί σας σας ακούει και ακολουθεί τις οδηγίες σας ή σας αγνοεί και μόλις βγει έξω κάνει ό,τι θέλει; Εάν μπορείτε να το εμπιστευτείτε επισημάνετε του τι του επιτρέπετε να κάνει και τι όχι!  

Μπορείτε να δείτε το παιδί σας μέσα από το σπίτι;

Εάν αφήσετε ανοικτή την πόρτα θα έχετε οπτική επαφή με το παιδί σας; Εάν του ζητούσατε να έρχεται να σας μιλάει κάθε δέκα λεπτά θα το έκανε; Απαγορεύστε του δραστηριότητες, οι οποίες θα το κρατάνε μακριά σας για αρκετή ώρα!

Καταλαβαίνει τους κινδύνους σχετικά με τους αγνώστους;

Θα πρέπει να είσαστε απόλυτα σίγουρη ότι έχει καταλάβει τους κινδύνους που διατρέχει σχετικά με τους αγνώστους και πως πρέπει να συμπεριφέρεται όταν δεν είσαστε δίπλα του. Δεν πρέπει να μιλάει σε κανέναν άγνωστο ακόμα και αν φαίνεται καλός ή φιλικός και στην περίπτωση που κάποιος το πλησιάσει θα πρέπει να φύγει και να έρθει να σας το πει.