Θα αποκτήσει αδερφάκι

Εσείς μπορεί να πλημμυρίζεται από ευτυχία περιμένοντας τον ερχομό του παιδιού σας, αναρωτηθήκατε όμως πώς αισθάνεται το μεγαλύτερο παιδί σας; Φοβάται ότι θα του κλέψει την αγάπη σας…για αυτό θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πως θα το προετοιμάσετε.

Η σωστή στιγμή να του το ανακοινώσετε είναι όταν ήδη έχει φουσκώσει η κοιλιά σας, οπότε και να μπορεί να αντιληφθεί την αλλαγή. Με ενθουσιασμό πείτε του ότι θα γεννήσετε το μικρό του αδερφάκι και στη συνέχεια δώστε του να καταλάβει ότι αφενός δε θα στερηθεί την αγάπη και την αφοσίωση σας κι αφετέρου θα περνάει πολύ ωραία παρέα με το μικρότερο του αδερφάκι.

 
Το διάστημα μέχρι να γεννήσετε φροντίστε να το φέρετε σε επαφή με μωρά, δείξτε του φωτογραφίες από όταν ήταν κι εκείνο μωρό, εξηγήστε του πως συμπεριφέρονται (ότι στην αρχή κοιμούνται πολύ και δεν παίζουν, δε μπορούν να μιλήσουν και όλο κλαίνε, πεινάνε συνέχεια κλπ), ζητήστε του να βρει όνομα για το αδερφάκι του, πάρτε το μαζί σας στις επισκέψεις στο γιατρό σας και γενικότερα προσπαθήστε να συμμετέχει σε όλη τη διαδικασία.

Την ημέρα της γέννας, αφήστε το παιδί σας σε ένα άτομο που γνωρίζει καλά και συμπαθεί. Θυμηθείτε να έχετε αγοράσει ένα δώρο, το οποίο θα του το δώσετε όταν σας επισκεφθεί στο μαιευτήριο, λέγοντάς του ότι του το έφερε το αδερφάκι του. Όταν έρθει να σας δει στο μαιευτήριο καλό θα ήταν να μην έχετε το μωρό στην αγκαλιά σας. Αν σας ζητήσει να το πάρει αγκαλιά ενθαρρύνετέ το και βοηθήστε το.  

Όταν επιστρέψετε σπίτι αφήστε το παιδί να συμμετέχει όσο γίνεται περισσότερο σε όλες τις ετοιμασίες και δραστηριότητες που αφορούν το μωρό. Εάν δε δείξει όμως κανένα ενδιαφέρον μην το πιέσετε. Είναι πολύ σημαντικό το διάστημα που κοιμάται το μωρό να το εκμεταλευτείτε κάνοντας κάποιες δραστηριότητες μαζί του.


Να θυμάστε ότι ακόμα και τα πιο ήρεμα και τρυφερά παιδιά μπορεί να εκφράσουν θυμό απέναντι στα πιο μικρά τους αδερφάκια.
Μπορεί να πουν ακόμα κι ότι τα μισούν. Εάν συμβεί αυτό, μην το μαλώσετε απλά συζητήστε μαζί του για να καταλάβετε πώς αισθάνεται και προσπαθήστε να το καθησυχάσετε.