Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάσει;

Όταν το παιδί ξεκινάει το σχολείο προστίθεται άλλο ένα άγχος στους γονείς: το διάβασμα. Πώς να τα βοηθήσουν να διαβάσουν, πώς θα αντιμετωπίζουν την άρνηση τους, ποιος θα είναι ο ρόλος τους στη διαδικασία του διαβάσματος.

Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσετε σωστά τα παιδιά σας, θέτοντάς τους κανόνες και καλλιεργώντας τους την αίσθηση ότι είναι υποχρεωμένα να διαβάζουν και να έχουν καλή επίδοση στο σχολείο. Οι κανόνες αυτοί με τα χρόνια θα παγιωθούν, επιτρέποντας στο παιδί σας να ολοκληρώνει επιτυχώς τις σχολικές χρονιές και να γίνεται ολοένα και πιο ανεξάρτητο στη μελέτη του. 

Τι  πρέπει να κάνετε

Καταρχάς, επιλέξτε για το διάβασμα του παιδιού σας ένα ήσυχο  περιβάλλον με καλό φωτισμό.

Ορίστε μία συγκεκριμένη ώρα για το διάβασμα και μην επιτρέπετε αλλαγές στο πρόγραμμα. Μην το βάζετε να διαβάσει αμέσως όταν επιστρέψει από το σχολείο, δώστε του χρόνο να φάει και να παίξει.

Αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή. 

Αν δείτε ότι δεν τα καταφέρνει σε μια εργασία αποφύγετε  τους άσχημους χαρακτηρισμούς και επαινέστε το όταν ολοκληρώνει επιτυχώς μια άσκηση. 

Ο ρόλος σας φροντίστε να είναι διακριτικός. Αν χρειαστεί τη βοήθειά σας να είσαστε κοντά για να του την προσφέρετε αλλά μη στέκεστε από πάνω του.

Ορίστε του το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να τελειώνει το κάθε μάθημα. Αν αργεί, μην το μαλώσετε. Προσπαθήστε να καταλάβετε που οφείλεται η αργοπορία. Επιπλέον, δώστε του να καταλάβει ότι εάν τελειώσει γρήγορα, θα έχει περισσότερο χρόνο για παιχνίδι.

Όταν τελειώσει τα μαθήματά του πηγαίντε να ελέγξετε. Αν έχει κάνει λάθη μην τα διορθώσετε. Ενημερώστε το για τον αριθμό των λαθών και δώστε του χρόνο να τα βρει μόνο του.

Φροντίστε να υπάρχει αρκετός χρόνος στο πρόγραμμά του για παιχνίδι.

Δώστε του το καλό παράδειγμα διαβάζοντας κατα τη διάρκεια της ημέρας ένα βιβλίο. 

Εάν το παιδί σας αρνείται να διαβάσει ή δεν τα καταφέρνει καλά στα μαθήματα ελέγξτε την περίπτωση να αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες .