Γιατί δεν κοιμάται;

Το παιδί σας σας ζητάει να του πάτε το τρίτο κατά σειρά ποτήρι νερό, μιλάει χωρίς σταματημό και γνωρίζετε ότι πρόκειται να ζήσετε μια μακρά νύχτα με κλάματα και φωνές μέχρι να το πάρει επιτέλους ο ύπνος! Η ώρα του ύπνου για τους περισσότερους γονείς είναι πονοκέφαλος ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να αντιμετωπίσετε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στον ύπνο του παιδιού σας!

Όχι απλά δε θέλει να κοιμηθεί αλλά χοροπηδάει στο κρεβάτι

Το παιδί σας βρίσκεται σε υπερδιέγερση και ο λόγος είναι ότι συνηθίζετε να βάζετε το παιδί σας πολύ αργά για ύπνο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους χρειάζονται περίπου 9 με 11 ώρες ύπνου, άρα πρέπει να έχουν κοιμηθεί γύρω στις 8 με 9 το βράδυ. Εάν χάσετε αυτή την ευκαιρία το παιδί σας θα είναι περισσότερο στην "πρίζα" παρά κουρασμένο.

Δεν επιβάλλετε την ώρα του ύπνου καθώς φοβάστε πως το παιδί σας δεν πρόκειται να συμμορφωθεί 

Μην περιμένετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στο πρόγραμμά σας χωρίς κάποια εξήγηση από εσάς. Εξηγήστε του πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για εκείνο και για ποιους λόγους θα πρέπει να τηρείται το πρόγραμμα που του έχετε θέσει. Πρέπει να είσαστε συγκεκριμένη. Εάν το παιδί σας είναι μικρό μπορείτε να έχετε ως επιχείρημα ότι την επόμενη ημέρα εάν δεν έχει κοιμηθεί καλά θα είναι κουρασμένο και δε θα μπορεί να παίξει με τους φίλους του.

Παρακαλάει για ακόμα ένα ποτήρι νερό ή για οτιδήποτε άλλο

Η συνέπεια είναι το κλειδί. Φτιάξτε ένα πλάνο για την ώρα του ύπνου και συζητήστε το με το παιδί σας. Δώστε του κίνητρο για να ακολουθήσει το πρόγραμμα. Πείτε του ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα "θέλω να είσαι στο κρεβάτι σου όλη την νύχτα" και επιβραβεύσετε το όταν σας ακούσει.

Φοβάται το σκοτάδι ή το τερατάκι που υπάρχει μέσα στην ντουλάπα του δωματίου του

Διαβεβαιώστε το παιδί σας με απλά λόγια πως είναι ασφαλές ή εάν προτιμάτε πηγαίνετε με τα "νερά" του χρησιμοποιώντας το μαγικό ραβδί για να διώξετε το τερατάκι.