Πώς να πετύχει στο ξεκίνημα του νηπιαγωγείου!

Όσο πλησιάζει η ημέρα που το παιδί σας θα ξεκινήσει το νηπιαγωγείο, όλο και περισσότερο σας κυριεύει ένα περίεργο συναίσθημα υπερηφάνειας ανάμεικτο με στεναχώρια, φόβο και σύγχυση. Αναρωτιέστε πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Αποδεχθείτε την ιδέα πως και για εσάς το ξεκίνημα του νηπιαγωγείου αποτελεί ένα νέο στάδιο. Όσο πιο πολύ το αποδέχεστε τόσο πιο πολύ θα "επιτρέπετε" στο παιδί σας να μεγαλώσει και τόσο πιο εύκολη θα είναι η προσαρμογή του.

Θα πρέπει συχνά να του θυμίζετε ότι κι εσείς περάσατε από αυτή τη φάση όταν ήσασταν μικρή και να του επισημαίνετε πόσο υπερήφανη νιώθετε.

Θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να είναι αυτόνομο σε σχέση με τις σωματικές του ανάγκες.

Μιλήστε του για το νέο του πρόγραμμα και τονίστε του πως θα μάθει αρκετά όμορφα πράγματα και θα αποκτήσει πολλούς φίλους.

Η πρώτη ημέρα

Για να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια το παιδί σας το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να έρθει μαζί και ο μπαμπάς του. Προσπαθήστε να πάρετε άδεια εκείνη την ημέρα διότι ενδεχομένως να χρειαστεί να πάτε να το πάρετε νωρίτερα στην περίπτωση που κλαίει και σας ζητάει.

Επιτρέψτε του να πάρει μαζί του το αγαπημένο του παιχνίδι.

Μη φύγετε αμέσως, μείνετε λίγη ώρα μαζί του μέχρι να εξοικειωθεί με το καινούργιο του περιβάλλον. Αφήστε το μόνο του να γνωρίσει άλλα παιδάκια χωρίς να το πιέσετε.

Εάν κλαίει προσπαθήστε να κρύψετε τη συγκίνησή σας και επισπεύστε την αναχώρησή σας. Πείτε του για παράδειγμα "είναι η πρώτη σου ημέρα στο νηπιαγωγείο, καταλαβαίνω ότι ανησυχείς αλλά όλα θα πάνε καλά. Έχεις τη δασκάλα σου, θα γνωρίσεις και τα άλλα παιδάκια και θα μου τα διηγηθείς όλα όταν θα έρθω να σε πάρω".

Όταν θα πάτε να το πάρετε πείτε του πόσο χαρούμενη νιώθετε που το ξαναβλέπετε. Μην επιμένετε να σας πει πώς πήγε η πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο. Εάν όμως αρχίσει να σας λέει πόσο λυπημένο είναι και ότι δε θέλει να ξαναπάει μιλήστε του για τη δική σας πρώτη ημέρα, εξηγώντας του ότι στην αρχή και εσείς έτσι νιώθατε αλλά μετά όλα άλλαξαν και περνούσατε τέλεια. 

Να θυμάστε ότι θα πρέπει από εδώ και πέρα να βάζετε το παιδί σας νωρίς για ύπνο. Σίγουρα θα είναι κουρασμένο και θα χρειάζεται περισσότερες ώρες ύπνου.