Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μετανιώνει για την κακή του πράξη!

Θεωρείτε ότι είναι απίθανο το παιδί σας να μετανιώσει για το γεγονός ότι ζωγράφισε τον τοίχο του σαλονιού σας; Κι όμως όχι μόνο τα παιδιά νιώθουν "τύψεις" μετά τις όχι και τόσο αγγελικές τους πράξεις αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα συναίσθημα απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξή τους! Θέλετε να μάθετε πώς να το βοηθήσετε να μετανιώνει για τις κακές πράξεις του;

Τα μικρά παιδάκια δε μπορούν να ξεχωρίσουν τις πράξεις τους από τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτό σημαίνει ότι μετά την πράξη τους θα νιώσουν ντροπή ενώ θα έχουν την πεποίθηση ότι είναι κακά παιδιά. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τους μάθετε τη διαφορά αυτών των δυο.

Τι πρέπει να κάνετε

Προσέξτε τον τόνο της φωνής σας. Φυσικά και θα νευριάσετε εάν σας ζωγραφίσει τον τοίχο του σαλονιού ωστόσο θα πρέπει να προσέξετε να μην το μειώσετε με τα λόγια σας.

Επικεντρωθείτε στα συναισθήματα. Εάν για παράδειγμα χτυπάει το αδερφάκι του, εξηγήστε του ότι πονάει και ζητήστε του να μπει στη θέση του. Σίγουρα δεν πρόκειται να καταλάβει αμέσως αλλά όσο περνάει ο καιρός θα συνειδητοποιήσει ότι κάνει κάτι κακό στο αδερφάκι του και θα το σταματήσει.

Προσοχή. Μερικά παιδιά είναι περισσότερο ευαίσθητα από κάποια άλλα. Πρέπει να βρείτε τον τρόπο να του τραβήξετε την προσοχή χωρίς να το κάνετε να κλάψει. Αν κλαίει ή σας σπρώχνει μακριά δεν είναι σε θέση να σας ακούσει. Περιμένετε να ηρεμήσει πρώτα και στη συνέχεια μιλήστε του με ήρεμο τρόπο για την κακή του πράξη.