Το έσκασε από το σπίτι!

Είχατε έναν έντονο καβγά με το παιδί σας, ο οποίος είχε απρόβλεπτη εξέλιξη. Ενώ του ζητήσατε να πάει στο δωμάτιό του προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, εκείνο άνοιξε την πόρτα κι έφυγε! Αναρωτιέστε τι μπορεί να σημαίνει αυτή η κίνηση και ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση όταν επιστρέψει ή όταν το βρείτε να κάθεται στο παγκάκι του πάρκου;

Συχνά οι έφηβοι νιώθοντας άσχημα μετά από έναν έντονο καβγά με τους γονείς τους αισθάνονται την ανάγκη απλά να φύγουν και να πάνε κάπου μακριά τους. Τότε το σκάνε, τριγυρίζουν γύρω από το σπίτι χωρίς να ξέρουν πού να πάνε, αναμασώντας τα παράπονά τους. Παράλληλα θέλουν να δοκιμάσουν το ενδιαφέρον της οικογένειάς τους μέσα από την ανησυχία που θα νιώσουν οι γονείς τους και τις προσπάθειες που θα κάνουν για να τους βρουν.

Τι πρέπει να κάνετε

Στην περίπτωση που το βρείτε να κάθεται κάπου έξω πλησιάστε το χωρίς επιθετική διάθεση, δείχνοντας πόσο ανησυχήσατε και πόσο αναστατωμένη είσαστε. Μιλήστε του μέχρι να εκφράσει τους λόγους που το οδήγησαν να ανοίξει την πόρτα και να φύγει και τις αμφιβολίες του σχετικά με την αγάπη σας και περιμένετε μέχρι να κάνει αυτό το πρώτο βήμα επιστροφής στο σπίτι.

Εάν επιστρέψει μόνο του στο σπίτι τη στιγμή που θα το δείτε αποφύγετε τις φωνές, τις κατηγορίες, τα κλάματα ή αντίθετα τις αγκαλιές και τα φιλιά δείχνοντάς του ότι το συγχωρέσατε.

Δώστε του λίγο χρόνο πριν ξεκινήσετε την κουβέντα μαζί του για αυτό που συνέβη. Υπενθυμίστε του τους οικογενειακούς κανόνες και εκφράστε τη δυσαρέσκειά σας για την πράξη του. Μπορείτε εάν πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να επιβάλλετε κάποια τιμωρία τονίζοντάς του με αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχουν όρια τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει.

Η βασική ερώτηση να θυμάστε δεν είναι "γιατί έφυγες" αλλά "γιατί ένιωσες αυτή την ανάγκη". Είναι σημαντικό να συζητήσετε το πρόβλημα σε βάθος και να το λύσετε ώστε να μην υπάρξει επανάληψη αλλά ούτε και να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη τακτική να φεύγει δηλαδή όταν αντιμετωπίζει μία δυσκολία.