Όταν το παιδί σας δε σας ακούει…

Όλα τα παιδιά αψηφούν τους γονείς τους δοκιμάζοντας τα όριά τους, κάτι που τους επιτρέπει να εκφράσουν την ατομικότητά τους και την ανεξαρτησία τους. Αυτή η κατάσταση όμως κάνει τους γονείς να νιώθουν ότι χάνουν την εξουσία τους και τον έλεγχο. Θέλετε να μάθετε πώς πρέπει να αντιμετωπίζετε αυτές τις καταστάσεις;

Εξετάστε τους πιθανούς λόγους της συμπεριφοράς του. Το γεγονός ότι το παιδί σας δε συνεργάζεται μπορεί να οφείλεται σε μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο για εκείνο ή σε κάποια προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει στο σχολείο ή με τους φίλους του. Θα πρέπει να εξετάσετε εάν τα μέλη της οικογένειάς σας συνηθίζουν να λύνουν τα προβλήματα τους με ήρεμο τρόπο και με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον καθώς όπως καταλαβαίνετε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνετε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας.

Ανοίξτε διάλογο. Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να νιώσει ότι είσαστε σύμμαχός του κι όχι εχθρός του. Εξηγήστε του ότι έχετε παρατηρήσει διαφορά στη συμπεριφορά του κι ότι νιώθετε πως για κάποιο λόγο είναι δυσαρεστημένο. Ζητήστε του να ανοιχτεί και να σας εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από την κακή του συμπεριφορά.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Πάντα να αντιμετωπίζετε το παιδί σας με το σεβασμό που έχετε την απαίτηση να σας αντιμετωπίζει κι εκείνο. Εάν φωνάζετε στο παιδί σας το μόνο σίγουρο είναι να σας απαντήσει με ανυπακοή και ασέβεια.  

Ανταμείψτε την καλή συμπεριφορά. Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν είναι υπάκουο, ευγενικό και συνεργάσιμο. Αυτή η τακτική να θυμάστε ότι είναι καλύτερη από την τιμωρία.

Να θυμάστε ότι το να είσαι παιδί δεν είναι εύκολο. Τα παιδιά πιστεύουν ότι είναι πιο ικανά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα κι έχουν την τάση να μην κατανοούν και να μη δέχονται τους περιορισμούς που τους θέτουν οι γονείς τους. Μην ξεχνάτε ότι κι εσείς περάσατε από αυτή τη φάση.