Ήπιε υπερβολικά!

Το παιδί σας σας ζήτησε να πάει στο πάρτι γενεθλίων του φίλου του κι εσείς του το επιτρέψατε…Πώς μπορούσατε να φανταστείτε ότι θα γυρνούσε σπίτι τρικλίζοντας από το ποτό! Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους σε κάποια γιορτή να δοκιμάσουν ένα ποτηράκι κρασί, πίνοντας ταυτόχρονα κι εκείνοι ίσως περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει! Θα πρέπει να αναλογιστούμε όμως τους κινδύνους που διατρέχει ένας έφηβος όταν καταναλώνει αλκοόλ δεδομένου ότι το αλκοόλ φέρνει ευφορία, καταργεί τα όρια και κάνει τις πράξεις πιο εύκολες.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Είναι απαραίτητο να εξηγήσετε στο παιδί σας πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι διασκέδασης και πως δε χρειάζεται να πιει για να το σέβονται οι φίλοι του.

Θα πρέπει να του επισημάνετε πως θα χαίρεται τις απολαύσεις πιο πολύ όταν τις ελέγχει κι όταν δεν εξαρτάται από την επίδραση του αλκοόλ.

Πρέπει να του μιλήσετε για τις συνέπειες και τους κινδύνους, τονίζοντάς του ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο.

Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε τον κανόνα ότι δεν οδηγεί κανείς όταν έχει πιει και φυσικά ότι δε θα πρέπει να μπαίνει στο αυτοκίνητο κανενός εάν δε γνωρίζει με σιγουριά ότι είναι νηφάλιος ο οδηγός.

Με διακριτικό τρόπο φροντίστε να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του προκειμένου να διαπιστώσετε εάν συνεχίζει την κατανάλωση αλκοόλ, οπότε να απευθυνθείτε εγκαίρως σε κάποιον ειδικό.