Τρόποι να διαχειριστείτε το θυμό σας!

Σε όλους τους γονείς συμβαίνει να βγουν κάποιες φορές εκτός ελέγχου και μη μπορώντας να διαχειριστούν το θυμό τους να παίρνουν λανθασμένες αποφάσεις ή να φωνάζουν, χάνοντας το παιχνίδι με το παιδί τους. Ας υποθέσουμε ότι το παιδί σας έχει κάνει κάτι το οποίο σας έχει θυμώσει πολύ. Μάθετε τι πρέπει ώστε να διαχειριστείτε το θυμό σας.

Ηρεμήστε

Ανεξάρτητα με το πόσο θυμωμένη είσαστε πριν κάνετε οτιδήποτε σε σχέση με την κατάσταση πρέπει να ηρεμήσετε. Το να ουρλιάζετε μπροστά στο παιδί σας μπορεί να έχει συνέπειες στην ψυχολογία του για αυτό θα πρέπει να το αποφεύγετε.

Αναπνεύστε

Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε είναι να πάρετε δέκα βαθιές αναπνοές. Εάν χρειάζεται απομακρυνθείτε από το παιδί σας, βγείτε από το δωμάτιο και αναπνεύστε μέχρι να ηρεμήσετε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διευθετήσετε οποιαδήποτε κατάσταση με το παιδί σας ενώ είσαστε θυμωμένη.

Αποφύγετε τις φωνές

Μη βάλετε τις φωνές στο παιδί σας. Ανεξάρτητα με το τι έκανε το να βάλετε τις φωνές δεν οδηγεί πουθενά. Εάν πραγματικά σας έχει βγάλει από τα ρούχα σας στείλτε το παιδί σας στο δωμάτιό του επισημαίνοντάς του ότι θα μιλήσετε σε λίγο για αυτό που έκανε. Αναπνεύστε, καθαρίστε, κάντε ό,τι μπορεί να σας ηρεμήσει πριν ξεκινήσετε να το συζητάτε μαζί του.

Σκεφτείτε ότι δεν είχε πρόθεση να σας θυμώσει

Το πιο πιθανό είναι το παιδί σας να μη συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο με σκοπό να σας θυμώσει. Τα μωρά δεν κλαίνε για να σας εκνευρίσουν, τα παιδιά δε ρίχνουν το φαγητό τους κάτω για να σας θυμώσουν αλλά ούτε και η έφηβη κόρη σας βγαίνει με το συγκεκριμένο νεαρό επειδή ακριβώς δεν τον εγκρίνετε. Μόλις το συνειδητοποιήσετε θα διαχειριστείτε το θυμό σας πιο εύκολα.

Θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια

Θυμηθείτε πόσα προβλήματα δημιουργήσατε εσείς στη μητέρα σας. Δεν ήσασταν το καλύτερο παιδί, κανείς μας δεν ήταν, όποτε μην περιμένετε από το δικό σας να κάνει αυτό που θέλετε.

Μπείτε στη θέση του

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού σας και προσπαθήστε να σκεφτείτε τι θα κάνατε εσείς στην αντίστοιχη κατάσταση. Μην εκπλαγείτε εάν συνειδητοποιήσετε ότι κι εσείς στην ηλικία του θα αντιδρούσατε με αυτόν τον τρόπο.

Μπορείτε να το βοηθήσετε;   

Το επόμενο βήμα στη διαχείριση του θυμού σας είναι να καταλάβετε εάν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας. Μπορείτε να του δώσετε μια συμβουλή; Μια απλή συζήτηση μήπως βοηθούσε; Ρωτήστε το εάν χρειάζεται τη βοήθειά σας και μην το πιέσετε στην περίπτωση που σας την αρνηθεί. Όταν αισθανθεί έτοιμo θα έρθει εκείνο.

Μιλήστε του

Μόλις τόσο εσείς όσο και το παιδί σας ηρεμήσετε καθίστε να μιλήσετε για αυτό που συνέβη. Προσπαθήστε όσο κι αν σας είναι δύσκολο να μη δείξετε το θυμό σας. Θα πρέπει να δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα που θα δείχνει στο παιδί σας ότι εσείς οι δύο μπορείτε να συζητάτε για τα πάντα.