Διασκεδάστε και γνωρίστε καλύτερα το παιδί σας μέσω της ζωγραφικής!

Το παιδί σας λατρεύει τη ζωγραφική…Τι κι αν λερώνει τα ρούχα του, τα χεράκια του ακόμα και το καλό σας χαλί, το χαμόγελο στο προσωπάκι του αξίζει το χάος που αφήνει πίσω του…Σωστά; Εάν θέλετε να συμμετέχετε στη χαρά του ζωγραφίζοντας μαζί του, σας προτείνουμε τέσσερα διασκεδαστικά και παράλληλα πολύ χρήσιμα παιχνίδια. Προτού ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι τα χρώματα που χρησιμοποιεί δεν είναι τοξικά ειδικά εάν το παιδάκι σας είναι μικρό σε ηλικία που έχει την τάση να βάζει στο στόμα του ό,τι βρίσκει!

Ζητήστε από το παιδί σας να ζωγραφίσει την οικογένειά σας. Προτείνετε του να ζωγραφίσει το σπίτι που μένετε και τα μέλη της οικογένειάς σας. Δεν πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι καθώς μέσα από τη ζωγραφιά του ίσως να διαπιστώσετε όλα αυτά που δε σας λέει. Οι παιδοψυχολόγοι πάντα βάζουν τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία ώστε να δουν πώς λειτουργεί η οικογένεια. Εάν για παράδειγμα το παιδί σας ζωγραφίσει την οικογένεια χωρίς να συμπεριλάβει τον πατέρα του, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι του λείπει πολύ και ίσως να χρειάζεται ο σύζυγός σας να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του. Το νόημα αυτού του παιχνιδιού είναι να δείτε την οικογένειά σας μέσα από τα μάτια του παιδιού σας. Δε χρειάζεται να του κάνετε ερωτήσεις απλά αφήστε το να ζωγραφίσει δίνοντας προσοχή σε όλες τις λεπτομέρειες στη ζωγραφιά του δεδομένου ότι μπορούν να σας προστατεύσουν από κάποια προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με το παιδί σας.

Εάν θέλετε να πάρετε μία γεύση από τα όνειρα του παιδιού σας για το μέλλον, ζητήστε του να σας κάνει μια ζωγραφιά για το τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει. Φυσικά δε μπορείτε να είσαστε σίγουρη ότι αυτό θα είναι το επάγγελμα που θα ακολουθήσει ωστόσο θα πάρετε μια εικόνα για τα πράγματα που το ενδιαφέρουν και του αρέσουν. Εάν για παράδειγμα η κόρη σας ζωγραφίσει τον εαυτό της ως μπαλαρίνα θα μπορούσατε να προσανατολιστείτε στα μαθήματα μπαλέτου αντί πιάνου. Εάν ο γιος σας ζωγραφίσει έναν αστροναύτη μπορείτε να του αγοράσετε κάποια βιβλία για τους πλανήτες κλπ.

Ζητήστε από το παιδί σας να ζωγραφίσει τα αγαπημένα του πράγματα. Μπορείτε να δημιουργήσετε κατηγορίες, όπως το αγαπημένο του ζώο, φαγητό, ρούχο ή οτιδήποτε άλλο θέλετε. Το παιδί σας θα χαρεί πολύ να το κάνει αυτό και ίσως είναι μια καλή ιδέα όταν ψάχνετε το τέλειο δώρο για τα γενέθλιά του.

Σε περίπτωση που οι παππούδες του ζουν μακριά, μπορείτε να του ζητήσετε να τους ζωγραφίσει. Φυσικά δε μπορείτε να περιμένετε το τέλειο πορτραίτο ωστόσο μπορείτε για παράδειγμα να δείτε εάν τους θυμάται. Είναι πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι και πολύ καλό εάν το παιδί σας δε θέλετε να τους ξεχάσει λόγω του ότι δεν τους βλέπει συχνά.