Πώς να μάθετε στο παιδί σας να έχει καλή συμπεριφορά!

Για κάποιους γονείς το να μάθουν στο παιδί τους να έχει καλούς τρόπους, να είναι υπάκουο και να συμπεριφέρεται όμορφα μοιάζει να είναι πανεύκολο ενώ για κάποιους άλλους είναι απλά...εφιάλτης! Εάν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, μάθετε με ποιους τρόπους μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας να έχει καλή συμπεριφορά!

Τι πρέπει να κάνετε

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είσαστε σταθερή σε αυτό που λέτε και αποφασιστική. Κάθε γονέας αισθάνεται άσχημα όταν δεν αφήνει το παιδί του να κάνει αυτό που θέλει. Κι όμως ανεξάρτητα με το πόσο στεναχωριέστε θα πρέπει να το κάνετε. Δε μπορείτε να αφήνετε το παιδί σας να κάνει αυτό που θέλει ή να έχει απαίτηση να του αγοράζετε ό,τι θέλει. Το παιδί πρέπει να νιώθει ότι υπάρχουν όρια και ότι οι γονείς του είναι ισχυροί.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζεστε με το σύζυγό σας. Σε καμία περίπτωση το παιδί δεν πρέπει να έχει την εντύπωση ότι η μαμά του ή ο μπαμπάς του υποχωρεί με αποτέλεσμα να τρέχει σε αυτόν κάθε φορά που ο άλλος του απαγορεύει κάτι. Πρέπει και οι δύο να κρατούν την ίδια στάση, να κάνουν και να λένε τα ίδια πράγματα.

Κάντε το παιδί σας να νιώσει ότι το αντιμετωπίζετε σα να είναι μεγάλο και ιδιαίτερα σημαντικό. Όταν κάνει αταξίες ενημερώστε το ότι έχετε να του πείτε ένα μυστικό και ψιθυρίστε του στο αυτί μία ιστορία με την οποία θα του εξηγείτε με έμμεσο τρόπο για ποιο λόγο πρέπει να είναι φρόνιμο. Δοκιμάστε το και θα διαπιστώσετε πως το παιδί σας θα κάνει αυτό που θα του ζητήσετε.

Ακόμα και όταν ξεφεύγει τελείως από τον έλεγχο θα πρέπει να αποφεύγετε να τρομάζετε το παιδί σας. Το να χρησιμοποιήσετε τον κακό γείτονα ή τον αστυνομικό για να κάτσει φρόνιμα δεν είναι η καλύτερη λύση. Αντί να προσπαθείτε να τρομάξετε το παιδί σας καλύτερα να οπλιστείτε με υπομονή και να προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε μαζί του. Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα και η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει μεγαλύτερης διάρκειας αποτέλεσμα.

Ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν δε συμπεριφέρεται σωστά είναι να κάνετε "κατάσχεση" στα παιχνίδια του. Ακούγεται σκληρό αλλά είναι μία λύση όταν για παράδειγμα θεωρεί πως είναι παιχνίδι να σκαρφαλώνει στα κάγκελα του μπαλκονιού. Το παιδί σας λατρεύει τα παιχνίδια του και σίγουρα θα αλλάξει αμέσως συμπεριφορά προκειμένου να τα πάρει πίσω.  

Μην ξεχνάτε να ανταμείβετε την καλή συμπεριφορά. Φυσικά δεν εννοούμε ότι θα πρέπει να του δώσετε χρήματα ή να του αγοράσετε παιχνίδια, αρκεί μία βόλτα στο πάρκο ή ένα παγωτό. Από τη στιγμή που θα καταλάβει ότι η καλή συμπεριφορά μεταξύ άλλων ανταμείβεται να ξέρετε ότι τα προβλήματα θα λάβουν τέλος.