Μάθετε στο παιδί σας να κάνει αποταμίευση !

Έφθασε η ώρα…Το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορέσετε να του δώσετε ένα πολύτιμο μάθημα ζωής, την αποταμίευση! Δε θα είναι εύκολο καθώς το παιδί σας σίγουρα δε μπορεί να καταλάβει πόσο σκληρά εργάζεστε προκειμένου να βγάλετε κάποια χρήματα ώστε να μπορείτε να του προσφέρετε όλα αυτά που χρειάζεται και επιθυμεί…Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε να του μιλάτε για αυτό το θέμα, τόσο πιο πιθανό είναι μεγαλώνοντας να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας. 

Εάν θέλετε το παιδί σας να μάθει να αποταμιεύει χρήματα θα πρέπει να του δώσετε εσείς με τη στάση σας το καλό παράδειγμα. Δε μπορείτε να ξοδεύετε μέχρι και το τελευταίο ευρώ που έχετε στο πορτοφόλι σας και να περιμένετε από το παιδί σας να συμπεριφέρεται διαφορετικά. Το παιδί σας πρέπει να μάθει από εσάς. Οπότε ξεκινήστε να αποταμιεύετε κάποια χρήματα, εξηγώντας του για ποιο λόγο το κάνετε και ποια είναι τα οφέλη της αποταμίευσης.

Θα πρέπει να δώσετε στο παιδί σας έναν λόγο για να αρχίσει να αποταμιεύει. Δεδομένου ότι δεν είναι εύκολο να το κάνει μόνο του, θα πρέπει κι εσείς και ο σύζυγός να αρχίσετε να αποταμιεύετε χρήματα για ένα σκοπό που αφορά όλη την οικογένεια, όπως ένα ταξίδι, δίνοντας του το κίνητρο να σας βοηθήσει ώστε να το πετύχετε.

Το παιδί σας όπως όλα άλλωστε σίγουρα θα σας ζητάει να του αγοράσετε αρκετά πράγματα κι εσείς όπως οι περισσότεροι γονείς κάνετε ό,τι μπορείτε ώστε να του τα προσφέρετε. Ωστόσο είναι σημαντικό να του μάθετε την αξία των χρημάτων. Ανεξάρτητα με το πόσα χρήματα έχετε, θα πρέπει να του δώσετε να καταλάβει ότι δεν τα βρίσκετε στο δρόμο, ότι εργάζεστε σκληρά για να τα εξασφαλίσετε και ότι εκείνο θα πρέπει να σέβεται την προσπάθειά σας. Μερικές φορές λοιπόν θα πρέπει απλά να του λέτε "όχι" όταν σας ζητά να του αγοράσετε κάτι, κάνοντάς του μία πρόταση. Να προσφέρετε εσείς τα μισά χρήματα για να αγοράσει αυτό που θέλει και τα υπόλοιπα να τα συμπληρώσει εκείνο, αποταμιεύοντας κάποια χρήματα από το χαρτζιλίκι που του δίνετε.