Πώς να μάθετε στο παιδί σας να τρώει υγιεινά!

Σίγουρα το παιδί σας προτιμάει να φάει ένα σακουλάκι τσιπς από ένα φρούτο καθώς όπως όλα τα παιδιά έχει αδυναμία στις τροφές που περιέχουν υψηλά λιπαρά. Προσπαθείτε με όλους τους τρόπους να του δώσετε να καταλάβει ότι πρέπει να  τρώει υγιεινά για να μεγαλώσει και να γίνει δυνατό ωστόσο όλες οι συζητήσεις σας καταλήγουν σε φωνές και κλάματα. Το να μάθετε στο παιδί σας να τρώει υγιεινά είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, θέλετε να μάθετε πώς θα τα καταφέρετε;  

Τα παιδιά συνήθως δεν ενθουσιάζονται όταν πρέπει να κάνουν κάποια πράγματα όπως να καθαρίσουν το δωμάτιό τους ή να πλύνουν τα δόντια τους πριν πάνε για ύπνο και σίγουρα δεν καταλαβαίνουν ότι το κάνουν για το καλό τους. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Τι πρέπει να κάνετε

Αντί να παρακαλάτε το παιδί σας να φάει το φρούτο του, μετατρέψετε την υγιεινή διατροφή σε παιχνίδι. Εάν το παιδί σας είναι μικρό εύκολα μπορείτε να δημιουργήσετε μία ιστορία γύρω από το μήλο που ψάχνει ένα στοματάκι να κρυφτεί ή να φτιάξετε το πιάτο του με λαχανικά να μοιάζει σα ζωγραφιά. Εάν είναι μεγαλύτερο εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν την τάση να θέλουν να ασχολούνται με τις δραστηριότητες των μεγάλων. Αφήστε το παιδί σας να πλύνει τα φρούτα και τα λαχανικά και εάν είναι σε θέση να τα κόψει. Μερικές φορές απλά το να είναι μέρος της διαδικασίας είναι αρκετό για να το κάνει να ενθουσιαστεί ακόμα και όταν πρόκειται για την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων που το ίδιο ετοίμασε.

Εάν έχετε ένα ντουλάπι γεμάτο πατατάκια, σοκολάτες και κέικ οπωσδήποτε θα δώσετε μάχη για να το πείσετε να φάει σωστά. Φροντίστε να μην είναι επιλογή το να φάτε υγιεινά αλλά το μόνο φαγητό που θα έχετε στο σπίτι σας. Δε σημαίνει ότι δε θα φάει και κάτι λιγότερο υγιεινό αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Να έχετε πάντα στο τραπέζι σας ένα μπολ με φρούτα για να μπορεί να πάρει όταν πεινάσει.

Μη μετατρέπετε την υγιεινή διατροφή σε τιμωρία. Αποφύγετε για παράδειγμα τη φράση "τελείωσε το φαγητό σου αλλιώς δε θα παίξεις". Με αυτόν τον τρόπο του μαθαίνετε ότι το να φάει τα φασολάκια του είναι τιμωρία.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται το πώς αισθάνεστε για τα πράγματα. Εάν η προσέγγισή σας σε σχέση με την υγιεινή διατροφή είναι σαν κάτι υποχρεωτικό, τότε το παιδί σας κατά πάσα πιθανότητα θα έχει την ίδια αντιμετώπιση.