Πότε πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για τη σεξουαλικότητα;

Κάποτε όταν σας ρωτούσε το παιδί σας "πώς γίνονται τα μωρά", με μεγάλη ευκολία του απαντούσατε πως τα φέρνει ο πελαργός. Τώρα που το παιδί σας έχει μπει στην εφηβεία αναρωτιέστε τι πρέπει να του πείτε και πότε για το θέμα της σεξουαλικότητας!

Σίγουρα πρόκειται για ένα θέμα που δυσκολεύει τους περισσότερους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους κι από την άλλη οι έφηβοι δε θέλουν σε καμία περίπτωση να μαθαίνουν για αυτά τα θέματα από την εμπειρία των γονιών τους. Στη φάση που κατακτούν τη σεξουαλικότητά τους νιώθουν οποιαδήποτε παρέμβαση στον τομέα αυτό επιθετική και δυσάρεστη. Είναι λοιπόν προτιμότερο να θίγουμε αυτά τα θέματα πριν από την εφηβεία ακόμα κι αν τα παιδιά δεν έχουν αφομοιώσει πλήρως όλες τις πληροφορίες δεδομένου ότι δεν τα αφορούν άμεσα.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Δεν πρέπει να ανησυχείτε ιδιαίτερα καθώς το παιδί σας είναι ήδη πληροφορημένο για όλα αυτά τα θέματα είτε από κάποια εκστρατεία για το aids, είτε μέσω του διαδικτύου. Πρέπει να φροντίζετε όμως ακόμα και με έμμεσο τρόπο να πληροφορείται γύρω από αυτά τα ζητήματα, όπως για παράδειγμα αφήνοντας κάποιο άρθρο για τη σεξουαλικότητα τυχαία να πέσει στα χέρια του. Επίσης, στην καθημερινότητα φροντίστε να βρίσκετε την ευκαιρία για να επισημαίνετε στο παιδί σας πως η σεξουαλικότητα είναι μέρος τη ζωής, την κάνει πιο ευχάριστη και πιο ολοκληρωμένη.    

Το παιδί σας θα πρέπει να νιώθει πως μπορεί να συζητήσει αυτά τα θέματα αν όχι με εσάς επειδή νιώθει αμήχανα αλλά με κάποιον άλλον ενήλικα, όπως με το θείο, τη νονά ή ακόμα και με τον οικογενειακό γιατρό.

Φυσικά η πληροφόρηση δε χρειάζεται να προχωρήσει πέρα από τα βασικά θέματα και κυρίως δεν πρέπει να επιδιώξετε να μάθετε μέχρι ποιο σημείο έχει φθάσει η ερωτική ζωή του παιδιού σας καθώς μπορεί να το εκλάβει ως παρέμβαση στην προσωπική του ζωή.