Θεωρεί πως είναι παχιά και θέλει να κάνει δίαιτα!

Η κόρη σας το τελευταίο διάστημα μονίμως κοιτάζεται στον καθρέπτη και παραπονιέται πως είναι παχιά. Έχετε αρχίσει να αγχώνεστε καθώς νιώθετε πως της έχει γίνει έμμονη ιδέα ενώ η επιθυμία της να κάνει δίαιτα από τόσο μικρή σας τρομάζει.

Η ήβη συνεπάγεται στα κορίτσια την εμφάνιση μιας νέας λιπώδους μάζας, την οποία δε μπορούν να εξαφανίσουν χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Δεδομένου ότι τα κορίτσια σε αυτή τη φάση της ζωής τους δίνουν μεγάλη σημασία στην εμφάνισή τους και τα πρότυπα ομορφιάς θέλουν τις γυναίκες ψηλές και αδύνατες, υπάρχουν έφηβες που δυσανασχετούν μπροστά στο σώμα που αλλάζει και ανησυχούν ιδιαιτέρως. Τα κιλά τους γίνονται εμμονή, πειραματίζονται με δίαιτες και νιώθουν άσχημα με την εμφάνισή τους. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως όταν πρόκειται πραγματικά για παχυσαρκία αυτή υπάρχει από την παιδική ηλικία απλά κατά τη διάρκεια της εφηβείας γίνεται αντιληπτή, καθώς τότε το κορίτσι νιώθει διαφορετικό από τα άλλα, δυσκολεύεται να βρει ρούχα και δε μπορεί να ακολουθήσει τις φίλες της σε διάφορες δραστηριότητες.

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν φυσικά δεν πρόκειται για πρόβλημα παχυσαρκίας όπου τότε πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να απομακρυνθεί από το πρότυπο της αδύνατης γυναίκας εξηγώντας του για παράδειγμα την επεξεργασία που γίνεται στις φωτογραφίες των μοντέλων.

Θα πρέπει να βοηθήσετε την κόρη σας να αποδεχθεί το νέο της σώμα, το οποίο πλέον έχει καμπύλες και τις οποίες πρέπει να αγαπήσει καθώς τονίζουν την καινούργια της θηλυκότητα. 

Φυσικά θα πρέπει να έχετε κι εσείς μια αρμονική σχέση με το σώμα σας καθώς έτσι βοηθάτε την κόρη σας να αποδεχτεί το δικό της και να το χαρεί όπως ακριβώς είναι.

Μπορείτε να την ενθαρρύνετε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, εξηγώντας της ότι όταν γυμναζόμαστε τρώμε λιγότερο από όσο όταν είμαστε στο σπίτι μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.