Έχει παραβατική συμπεριφορά

Αποφασίσατε με το παιδί σας να πάτε στο κέντρο της Αθήνας με το μετρό. Όταν φθάσατε στο σταθμό σας πρότεινε όλο καμάρι να μην αγοράσετε εισιτήρια! Το σοκ συνεχίστηκε όταν σας πληροφόρησε ότι με τους φίλους του είναι κάτι που συνηθίζουν να κάνουν! Αναρωτιέστε τι στάση πρέπει να κρατήσετε εάν έρθετε αντιμέτωπη με τις μικροαπάτες του παιδιού σας;

Οι έφηβοι έχουν την ανάγκη να ξεπεράσουν τα όρια και να ανακαλύψουν νέες ικανότητες καθώς νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση όταν τις χρησιμοποιούν. Μπορεί να μπαίνουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο ή να κλέβουν αντικείμενα, όχι απαραίτητα επειδή τα χρειάζονται αλλά μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι μπορούν. Πρόκειται για μικροκλεψιές που δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, αρκεί βεβαίως οι γονείς να τις σταματούν εγκαίρως. Πρέπει όμως να επισημάνουμε πως θα πρέπει να ανησυχούμε για τους εφήβους που ασχολούνται με μικρεμπόριο καθώς προφανώς έχουν ανάγκη από χρήματα και το μυαλό μας φυσικά πηγαίνει στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Ακόμα κι αν το παιδί σας έχει διαφύγει τη σύλληψη ή εσείς πιστεύετε πως το παράπτωμά του δεν είναι σοβαρό, πρέπει με κάθε τρόπο να αποδοκιμάσετε την πράξη του, δείχνοντάς του ότι σέβεστε το νόμο και ότι θέλετε να το προστατέψετε. Θα πρέπει όμως να αποφύγετε μια άκαμπτη συμπεριφορά και ταπεινωτική. Για παράδειγμα, δεν πρέπει ούτε να το αποκαλέσετε κλέφτη αλλά ούτε να το υποχρεώσετε να επιστρέψει το αντικείμενο που έκλεψε. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεχάσετε το γεγονός και φυσικά να μην επανέρχεστε συνεχώς. Τέλος, θα πρέπει να είσαστε κοντά του και με διακριτικό τρόπο να ελέγχετε τη συμπεριφορά του, ώστε να επέμβετε άμεσα εάν χρειαστεί.