Το πρώτο του μπάνιο στη θάλασσα!

Πλησιάζουν οι ημέρες που θα βρεθείτε στην παραλία για πρώτη φορά με το μωρό σας και αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί με τη θάλασσα.

Η επαφή του παιδιού με τη θάλασσα θα πρέπει να γίνεται σταδιακά. Πρέπει να του δώσετε το χρόνο να νιώσει ασφάλεια στο νέο περιβάλλον και σε καμία περίπτωση να μη βιαστείτε να το βάλετε στο νερό ή να το πιέσετε να κάνει κάτι που δε θέλει. Πάρτε αγκαλιά το παιδί σας και καθίστε στην αμμουδιά, βρέξτε του τα ποδαράκια, ρίξτε του λίγες σταγόνες νερό στο σωματάκι, με προσοχή όμως ώστε να μην του μπουν στα μάτια κι αρχίσει να κλαίει από το τσούξιμο που θα νιώσει. Αφού περάσετε λίγη ώρα στην αμμουδιά, μπείτε σιγά σιγά στη θάλασσα, μιλώντας του με ήρεμο τρόπο, και επιχειρήστε να κολυμπήσετε για λίγη ώρα έχοντάς το στην αγκαλιά σας. Ενθαρρύνετέ το να κουνήσει τα ποδαράκια του και προσπαθήστε να παρατείνετε την παραμονή στο νερό με διάφορα παιχνίδια ή λέγοντάς του τραγουδάκια. Εάν το μωρό σας βάλει τα κλάματα, βγάλτε το από το νερό και αποσπάστε του την προσοχή με κάποια δραστηριότητα. Στη συνέχεια ξεκινήστε την προσπάθειά σας από την αρχή.

Να θυμάστε

Τα πρώτα μπάνια του παιδιού θα πρέπει να είναι σύντομα και η παραμονή του στο νερό να αυξάνεται σταδιακά.

Εάν δεν αισθάνεστε ασφαλής την ώρα που κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας σίγουρα θα το νιώσει κι εκείνο με αποτέλεσμα να είναι ανήσυχο. 

Επειδή σίγουρα θα υπάρξουν μικροατυχήματα, όπως να πιει λίγο νερό ή να τρομάξει με κάτι, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία και σε καμία περίπτωση να μη γελάσετε με την αντίδρασή του.

Επιλέξτε μία παραλία στην οποία δεν υπάρχει αρκετός κόσμος και βεβαιωθείτε πως το παιδί σας δεν κινδυνεύει από αιχμηρά αντικείμενα.

Οι καταλληλότερες ώρες για τη θάλασσα είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας χωρίς επιτήρηση.

Να του φοράτε αντιηλιακό, καπέλο και ένα βαμβακερό λευκό μπλουζάκι.

Μέσα στη θάλασσα απαραιτήτως θα πρέπει να φοράει σωσίβιο ή μπρατσάκια ανεξάρτητα από το εάν το κρατάτε στην αγκαλιά σας.