Σκέφτεστε να στείλετε το παιδί σας στην κατασκήνωση;

Είτε δεν αντέχετε στην ιδέα ότι θα περάσει το καλοκαίρι μπροστά στην τηλεόραση, είτε δεν έχετε κάποιον να το κρατήσει ή ακόμα επειδή θέλετε να γίνει πιο κοινωνικό και αυτόνομο, αποφασίσατε φέτος το καλοκαίρι να στείλετε το παιδί σας στην κατασκήνωση. Αναρωτιέστε εάν πρέπει και τι χρειάζεται να κάνετε για να πάνε όλα καλά;

Αποφύγετε να στείλετε το παιδί σας στην κατασκήνωση πριν από τα 6 με 7 του χρόνια καθώς σε αυτή την ηλικία το παιδί είναι πολύ εξαρτημένο από τους γονείς του και θα δυσκολευτεί ιδιαιτέρως να βιώσει τον αποχωρισμό. Επίσης, μην το στείλετε σε ευαίσθητες στιγμές της οικογενειακής ζωής καθώς θα νιώσει ότι το απομακρύνετε και θα στεναχωρηθεί πολύ.

Τι πρέπει να κάνετε

Θα πρέπει να το ρωτήστε πριν το γράψετε. Εάν αρνείται να πάει θα πρέπει να το σεβαστείτε. Εάν νιώθετε πως δεν είναι ικανό να αποφασίσει θα πρέπει να του μιλήσετε για τις δραστηριότητες δοκιμάζοντας τους δισταγμούς του. Σε καμία περίπτωση εάν βλέπετε πως δε θέλει να πάει μην το πιέσετε.

Την πρώτη φορά προσπαθήστε να το στείλετε με ένα ξαδερφάκι ή ένα φίλο του που αγαπάει πολύ και φυσικά αφήστε το να πάρει από το σπίτι σας κάποιο αγαπημένο παιχνίδι.

Θα πρέπει να προετοιμάσετε το παιδί σας μιλώντας του για τους λόγους που θα πάει στην κατασκήνωση και όλες τις όμορφες δραστηριότητες που το περιμένουν.

Εάν όσο πλησιάζουν οι ημέρες δε δείχνει τόσο ενθουσιασμένο μην επαναλαμβάνετε συνέχεια πόσο ωραία θα περάσει, καλύτερα να του πείτε πως εάν δεν του αρέσει τελικά και δεν περνάει καλά, αρκεί να σας το πει κι εσείς θα πάτε να το πάρετε.

Κατά την απουσία του να επικοινωνείτε μαζί του όσο πιο συχνά γίνεται, αποφεύγοντας να του λέτε όμως πόσο σας λείπει καθώς είναι κάτι το οποίο μπορεί να το αναστατώσει και να το στεναχωρήσει. 

Τέλος, ακόμα και αν δεν έχετε τη δυνατότητα να προσφέρετε διακοπές στο παιδί σας δεν πρέπει να νιώθετε ενοχές. Να θυμάστε πως η συναισθηματική ισορροπία και η ασφάλεια του παιδιού είναι πιο σημαντικές.