Πώς γίνεται έφηβος

Από τη μια στιγμή στην άλλη, το παιδί σας κλειδώνεται ώρες στο μπάνιο, ντύνεται διαφορετικά, έχει μυστικά, αντιδρά σε ό,τι του πείτε, έχει απαιτήσεις για εξόδους…Αναρωτιέστε εάν όλα αυτά σημαίνουν ότι το παιδί σας μπήκε στην εφηβεία;    

Η εφηβεία αρχίζει με την ήβη, η οποία ξεκινά ανάμεσα στα δέκα και τα δεκαπέντε και διαρκεί από δυόμιση έως πέντε χρόνια. Η εφηβεία είναι μια σειρά σωματικών και ψυχικών μεταβολών, όπου το παιδί αντιμετωπίζει καινούργιες ορμές, κατακλύζεται από απορίες και ανησυχίες, από κάποια σεξουαλική διέγερση, δυσκολεύεται μέσα στο σώμα του το οποίο συνεχώς αλλάζει, φοβάται το βλέμμα των άλλων και όλα αυτά χωρίς να κατανοεί τι ακριβώς του συμβαίνει. Ο έφηβος αποπροσανατολίζεται, γίνεται ευάλωτος και ανάλογα με την προσωπικότητά του η δυσφορία που νιώθει εκφράζεται λιγότερο ή περισσότερο φανερά και βίαια.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Για να καταλάβετε τι συμβαίνει στο παιδί σας μπορείτε να ανατρέξετε στις δικές σας αναμνήσεις και να θυμηθείτε τις ανησυχίες και τις συγκινήσεις εκείνης της περιόδου.

Θα πρέπει να δέχεστε όλες αυτές τις αναστατώσεις όσο πιο καλοπροαίρετα γίνεται, αναγνωρίζοντας τις αλλαγές τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε με αρνητικό τρόπο.

Καθημερινά πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια να κατανοείτε το παιδί σας και να βρείτε τη σωστή παιδαγωγική συμπεριφορά που θα το βοηθήσει να ξεπεράσει όλα αυτά τα στάδια.

Δεν πρέπει να εγκαταλείψετε τον παιδαγωγικό σας ρόλο. Ακριβώς επειδή ο έφηβος αλλάζει και χάνει τα σημεία αναφοράς του, εσείς πρέπει να διασφαλίζετε τη συνέχεια, διατηρώντας ένα καθησυχαστικό πλαίσιο. Είναι φυσικό να εμφανίζονται συχνά περίοδοι δυσφορίας και συγκρούσεων, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία και κατανόηση.