Ήταν με το φίλο της στο δωμάτιό της…

Επιστρέψατε στο σπίτι από τη δουλειά και όταν ανοίξατε την πόρτα του δωματίου της κόρης σας τη βρήκατε να κάθεται με το φίλο της. Αναρωτιέστε εάν πρέπει να επιτρέπετε στο παιδί σας να έρχεται στο σπίτι με το σύντροφό του;   

Είναι σύνηθες στις ημέρες μας οι γονείς, ιδιαίτερα αγοριού, να δέχονται κάτω από την οικογενειακή στέγη το παιδί τους με το σύντροφό του αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να είναι ζευγάρι. Πολύ συχνά οι γονείς αποφασίζουν να δεχθούν αυτή την κατάσταση για να φανούν προοδευτικοί αλλά και να νιώθουν ότι ελέγχουν τις κινήσεις του παιδιού τους, άρα να μπορούν να το προστατέψουν εάν χρειαστεί. Από την άλλη, ο φόβος των ερωτικών σχέσεων που μπορούν να βιωθούν μακριά από τη δική τους επιτήρηση τους κυριεύει, κάτι που δεν έχει νόημα δεδομένου ότι εάν δύο νέα παιδιά θέλουν να κάνουν έρωτα, θα βρουν σίγουρα τον τρόπο.

Πως πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Φυσικά έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε τη σκέψη σας, να ζείτε όπως θέλετε και να ορίζετε τους κανόνες στο σπίτι σας. Καθώς όμως δεν υπάρχουν κανόνες αποδεκτοί από όλους, ο καθένας πρέπει να σκεφτεί τις απόψεις του και να τις αιτιολογήσει. Έχετε το δικαίωμα για παράδειγμα να πείτε στο παιδί σας "δε θέλω ο φίλος σου να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με σένα" εξηγώντας όμως τους λόγους. Δηλαδή σύμφωνα με τις προσωπικές σας αξίες και αρχές θα πρέπει να θέσετε τα όρια ανάμεσα στο επιτρεπτό και στο ανεπίτρεπτο ανάλογα με τις ηλικίες και τις περιστάσεις γνωρίζοντας όμως πως θα πρέπει να δικαιολογήσετε τις επιλογές σας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι απαγόρευσης. Καλύτερα να μην κρύβεστε πίσω από ψεύτικες δικαιολογίες και να εξηγείτε στο παιδί σας τους πραγματικούς λόγους.

Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως πως όταν ο υπερβολικός φόβος σας για πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις γίνει εμμονή μπορεί να οδηγήσει το παιδί σας σε αυτές χωρίς να το θέλει.