Μένετε μαζί για χάρη του παιδιού

Με το σύζυγό σας υπάρχουν πολλές εντάσεις και συγκρούσεις. Έχετε σκεφτεί πολλές φορές ότι ίσως να ήταν καλύτερα να χωρίζατε ωστόσο το παιδί σας, σας κάνει να το ξανασκέφτεστε. Φοβάστε μήπως του προκαλέσετε ψυχολογικό τραύμα για αυτό περιμένετε να μεγαλώσει λίγο ακόμα.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για να βιώσει ένα παιδί το διαζύγιο των γονιών του. Όποια κι αν είναι η ηλικία του αυτό θα το βιώσει τραυματικά, όμως εάν οι γονείς προσέξουν, μιλήσουν στο παιδί τους και διατηρήσουν μία καλή επικοινωνία μεταξύ τους, τότε εκείνο θα ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία. Αντίθετα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για το παιδί να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που οι γονείς του τσακώνονται, είναι δυστυχισμένοι και δεν αγαπιούνται αλλά μένουν μαζί για χάρη του. Συχνά οι ίδιοι οι γονείς δεν έχουν το θάρρος να χωρίσουν και χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως άλλοθι. Θα πρέπει να απαντήσετε με ειλικρίνεια στο ερώτημα εάν πραγματικά θέλετε να χωρίσετε και νιώθετε έτοιμη να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες και να πάψετε να κρύβεστε πίσω από την αγωνία σας μήπως πληγώσετε το παιδί σας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο παιδί

Το παιδί σας μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον νομίζοντας ότι υπάρχει πραγματική αγάπη ενώ δεν ισχύει. Δηλαδή μεγαλώνει μέσα στο ψέμα κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει την προσωπικότητά του.

Υποχρεώνετε το παιδί σας να φέρει το βάρος μιας θυσίας. Δεν αντιμετωπίζετε την αλήθεια, πείθοντας τελικά τον εαυτό σας πως το παιδί σας θα πληγωθεί εάν χωρίσετε και τελικά συνειδητά ή ασυνειδητα πάντα θα του προσάπτετε πως "θυσιαστήκατε" για χάρη του. Το παιδί σας από την άλλη, εισπράττει όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα "σηκώνοντας" αυτή την ενοχή που θα το κάνει να υποφέρει μελλοντικά από έλλειψη αυτοεκτίμησης.