Δε χαιρετάει ποτέ!

Ενώ γνωρίζετε πως το παιδί σας ξέρει να χαιρετάει κάθε φορά που μπαίνετε σε ένα μαγαζί ή σας επισκέπτονται συγγενείς και φίλοι στο σπίτι, όταν του ζητάτε να πει "γεια" είτε κρύβεται, είτε αρνείται. Τι συμβαίνει στο παιδί σας και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε;

Για ποιο λόγο το παιδί σας δε χαιρετάει

Το παιδί σας δε λέει "γεια" γιατί είναι αρκετά ντροπαλό ή γιατί βρίσκεται στη φάση του "όχι" όπου αρνείται να υπακούσει σε οτιδήποτε του λέτε. Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως πως πολλές φορές τα παιδιά χαιρετούν με τον τρόπο τους, ο οποίος δε γίνεται αντιληπτός από τους ενήλικες. Για παράδειγμα, δίνουν μια ζωγραφιά ή ακόμα μπορεί να δείχνουν τα παπούτσια τους.

Πώς πρέπει να αντιδράτε

Εάν δε λέει σε εσάς "γεια", μη θυμώνετε με το παιδί σας και προσπαθήστε να λειτουργήσετε με επικοινωνιακό τρόπο λέγοντάς του για παράδειγμα "σου λέω γεια σου, επειδή τώρα που γύρισα από τη δουλειά χάρηκα πολύ που σε είδα".

Εάν δε λέει στους άλλους "γεια" και είναι κάτω των πέντε ετών μην το πιέζετε έστω κι αν σας ενοχλεί που δεν το κάνει. Εάν είναι άνω των 5 υπενθυμίστε του με ήρεμο και διακριτικό τρόπο τον κανόνα ότι θα πρέπει να χαιρετάει.

Θα πρέπει πάντως να έχετε υπομονή και να καταλάβετε πως οι κανόνες ευγενείας δε μαθαίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλουν χρόνο και πρέπει να τους επαναλαμβάνετε συχνά. Επειδή όμως το πρότυπο των γονέων παίζει καθοριστικό ρόλο, φροντίστε να χαιρετάτε το παιδί σας και να του λέτε ευχαριστώ κάθε φορά που σας βοηθάει σε κάτι.