Πρέπει να αφήνετε το παιδί σας μόνο του;

Αποφασίσατε τις ημέρες του Πάσχα να τις περάσετε στο χωριό σας, ωστόσο το παιδί σας επιμένει πως δε θέλει να έρθει μαζί και πως είναι αρκετά μεγάλο για να φροντίσει τον εαυτό του τις τρεις ημέρες που θα λείψετε. Αναρωτιέστε εάν μπορείτε να το αφήσετε μόνο του στο σπίτι;

Ανάμεσα στα δώδεκα και τα δεκαπέντε, οι έφηβοι γίνονται σιγα σιγά ικανοί να αναλάβουν τη φροντίδα του εαυτού τους και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να μείνουν για λίγες ημέρες μόνοι τους με την προϋπόθεση βεβαίως κάπου εκεί κοντά τους να υπάρχει ένας άνθρωπος του οικογενειακού περιβάλλοντος. Ωστόσο, ακόμα κι αν είναι ικανοί να φροντίσουν τον εαυτό τους δεν είναι καλό να τους αφήνουμε συχνά μόνους τους διότι έχουν το πεδίο ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν και τελικά να νιώσουν πως δεν είναι απαραίτητο οι γονείς τους να οργανώνουν τη ζωή τους.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Αρχικά να επισημάνουμε πως πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να επιστρέφει μόνο του από το σχολείο, να χρησιμοποιεί τα κλειδιά του και να μένει κάποιες ώρες μόνο του στο σπίτι. Φυσικά και υπάρχει κίνδυνος, ωστόσο αυτή η ελεγχόμενη ελευθερία είναι απαραίτητη για να μπορέσει το παιδί σας αύριο να γίνει αυτόνομος ενήλικας.

Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να φεύγετε συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα αφήνοντας το παιδί σας να τα βγάλει πέρα μόνο του. Εάν όμως πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση θα πρέπει όταν απουσιάζετε να υπάρχει ένας δικός σας άνθρωπος κοντά του, ο οποίος θα μπορεί να επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί.